Міські ради Черкаської області перевірятиме прокуратура

До обласної прокуратури Черкаської області будуть подані скарги на усі 16 міських рад області. Про це на прес-конференції 17 грудня заявив Сергій Слинько, регіональний координатор проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції», представник Черкаської обласної благодійної фундації «Паритет». Свої дії він пояснив тим, що ради міст не надали належних відповідей на запити щодо доступу до публічної інформації.

Під час прес-конференції Сергій Слинько та юрист Східноукраїнського центру громадських ініціатив Вадим Сабінін представили результати моніторингу доступності генеральних планів усіх 16 міст області.  Дослідження тривало з липня по грудень 2012 року. За цей час на кожну адресу міської ради було відправлено офіційний запит із проханням надати доступ до містобудівної документації.

З’ясувалося, що з 16 міст області лише Ватутіне задекларувало готовність надати для ознайомлення громадськості містобудівну документацію. Проте, і ця інформація потребує перевірки, адже, копію Генплану чиновники так і не дали, посилаючись на відсутність можливості копіювання запитуваного документу. Водночас, чиновники запросили громадських активістів ознайомитися із Генпланом у приміщенні  міськради.

Міста Звенигородка, Золотоноша, Жашків повідомили, що доступ до їх генпланів обмежено одразу двома грифами «Таємно» і «Для службового користування» (ДСК).

Черкаси , Христинівка і Тальне приховують свої генплани грифом «ДСК».

Міська рада  Шполи повідомила, що «вимоги українського законодавства щодо безперешкодного доступу до генпланів будуть виконуватися» …. у майбутньому («коли буде новий генплан»). Зараз же діє Генплан 1991 року, тому жодних документів вона поки що надати не може.

В Умані ж відповіли, що на цей час Генплан у них перебуває в стані оновлення. Чинний документ для ознайомлення теж не  надали.

Від міст Городище, Кам’янка, Канів, Монастирище та Корсунь-Шевченківський відповіді на інформаційні запити у паперовому вигляді взагалі не надійшло жодної. «Не дочекавшись відповідей я почав телефонувати до міських рад. Але мене лише переадресовували з одного телефонного номера на інший. Інформації по суті так і не дали», – розповідає про чиновницьке свавілля Сергій Слинько.

«Не маючи доступу до генпланів ми, громадяни, позбавлені можливості знати чи законно ведуться у наших містах забудови, знищують парки, будують автозаправки. Візьмемо хоча б забудову скверу монолітним будинком на перехресті вулиць Гагаріна та Героїв Сталінграда. Або знищення кущів у сквері в центрі міста за обласним драмтеатром, задля будівництва торгівельного центру. Ситуацій з незаконними забудовами в Черкасах безліч. Саме тому ми будемо в прокуратурах оскаржувати протизаконне приховування міськими радами генпланів», – підсумовує громадський активіст.

 ***

 Прес-конференцію проведено в рамках проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції», який реалізує Східноукраїнський центр громадських ініціатив за фінансової підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження». Регіональним партнером є Черкаська обласна благодійна фундацієя «Паритет».

 

Контактна особа: Сергій Слинько – 067 473 11 52, 093 863 36 88, 066 501 19 31