В Україні трапилося правосуддя

Господарський суд міста Києва в особі судді Борисенко І.І. 27 грудня 2012 року слухав таку собі ніби господарську справу «суб’єкта підприємницької діяльності — фіз. особи» Бойченко Ніни Вікторівни проти «суб’єкта підприємницької діяльності — фіз. особи» Коробки Валентини Миколаївни.

Насправді ж ідеться про конфлікт між підприємницькою профспілкою та адміністрацією одного з київських ринків, яка вирішила позбутися профспілки у своїх володіннях. Відповідач, дрібний підприємець Валентина Коробка, є головою Вільної профспілки підприємців України і одночасно очолює первинну організацію ВППУ на ринку, відомому серед киян як ринок «Вирлиця» (розташований поруч зі станцією метро «Харківська»).

Конфлікт почався у вересні 2012 року, коли В. Коробка очолила переговорну групу підприємців, що торгують на ринку, на перемовинах з адміністрацією ринку з приводу рівня орендної платні та усунення абсолютно тіньової торгівлі навколо цього ринку. Відтоді Валентні було заявлено: «Ти тут працювати не будеш!» Почалися спроби протидії підприємницькій діяльності Валентини (карається за ст.206 ККУ), перешкоджання діяльності профспілки (карається за ст.170 ККУ) Пізніше з боку представників адміністрації також звучали (при свідках!) погрози фізичної розправи і навіть вчинено фізичний напад, про що Валентина подала 5 жовтня заяву до міліції. Деякі представники адміністрації поводилися як справжні феодали, не вибираючи ні висловлювань, ні дій, демонструючи, сказати б, підозрілу впевненість у своїй перемозі в судах. Очевидно, в особі Валентини вони бачили тільки просту жінку – дрібного підприємця з тих, над якими звикли панувати, попри те, що за логікою господарських відносин орендарі є клієнтами , а адміністрація ніби ж надає їм послуги.

Проте, не так сталося, як гадалося. 27 грудня 2012 року Господарський суд Києва відмовив де-факто адміністрації ринку в особі де-юре «суб’єкта підприємницької діяльності — фіз. особи» Бойченко Н.В. у задоволенні позову про «виселення» СПД-ФО Коробки В.М. з ринку, де вона заробляє на хліб уже 15 років, і де провадить активну громадську діяльність.

Ми не будемо тут розкривати нюанси стратегії захисту Валентини, передбачаючи, що даний процес може бути не останнім подібним процесом для українських підприємців. Лише зазначимо, що перемога Валентини стала можливою не всупереч, а саме завдяки її активній громадянській позиції та підтримці цілої коаліції підприємницьких спільнот та просто активних і небайдужих громадян.

Ці спільноти:
Вільна профспілка підприємців України,
Конфедерація вільних профспілок України,
Асамблея ГО малого та середнього бізнесу і рух «Вільний простір»,
активісти інших громадських організацій.
Наглядають за перебігом справ та готові надати за потреби свою підтримку глобальна профспілка неформальних та вуличних торгівців «StreetNet International» і Міжнародна організація праці.

Дякуючи підтримці колег, жінка-підприємець зі скромними доходами, борячись з хворобою та продовжуючи активну громадську діяльність, мала змогу користуватися допомогою цілої групи юристів, які діяли на суто громадських засадах.

Окрема подяка за перемогу – юристам з руху «Вільний простір» Рімі Білоцерківській та Ларисі Брильовій.