Біля Кабміну відбувся мітинг, на якому студенти звинуватили Азарова у шулерстві та оголосили про відновлення кампанії “Проти деградації освіти”

Сьогодні біля 300 студентів київських вищих навчальних закладів прийшли до Кабінету Міністрів України, аби запитати прем’єр-міністра Миколу Азарову, де той подів розроблений академічною спільнотою і громадськістю законопроект “Про вищу освіту”, який він на словах нібито підтримував. Як розповіли студенти, до робочої групи під керівництвом ректора НТУУ КПІ Михайла Згуровського, яка була створена 24  січня 2011 р. за дорученням Миколи Азарова після масових студентських протестів, увійшли понад сім десятків представників академічної спільноти і громадськості – ректори й викладачі вищих навчальних закладів, академіки НАНУ, експерти українських та міжнародних організацій, керівники профспілок і студентських об’єднань. Понад сотня вишів і ще стільки ж освітян, науковців, експертів надіслали біля 10 тис. сторінок зауважень і пропозицій, внаслідок яких було розроблено новий законопроект, який М. Азаров не раз і не два публічно підтримував й обіцяв подати його до Верховної Ради від імені Кабінету Міністрів після доопрацювання й узгодження з низкою міністерств «із збереженням духу і суті законопроекту», як висловлювався сам прем’єр. Після майже піврічного доопрацювання і узгодження 3 грудня 2012 р. Кабмін схвалив законопроект, однак “вчинив вчинив з академічною спільнотою і громадськістю як дрібний шулер-кидала, що за допомогою наперстків перетворює наївних громадян на тих, кого на шулерському жаргоні називають лохами”. До Верховної Ради законопроект подано не було. Натомість 28 грудня 2012 р. підлеглі Миколи Азарова по партії (а нинішній прем’єр є головою Партії  регіонів) – народні депутати Сергій Ківалов, Григорій Калетнік і Микола Сорока – зареєстрували у парламенті зовсім інший законопроект, абсолютно відмінний за духом і суттю від того, який розробляли академічна спільнота і громадськість за дорученням Прем’єр-міністра. Сам же М. Азаров ніяк не прокоментував цей факт й відверто ігнорував усі питання, якими студенти два тижні засипали його сторінку в мережі Facebook.

“Постидався” Микола Янович відповісти на питання студентів і цього разу, хоча навіть його підлеглі з Кабміну відчиняли вікна, аби почути, як студенти гукають “Азаров у кабміні – освіта у руїні”, “Не вирішиш питання – отримаєш повстання”, “Азарову — освіта, як мертвому — кобіта!”, “Хто в Кабміні, озовися: чи не видно кровосіся”, “Азаров, шахрай, освіти не чіпай!”, “Реґіони махлювали і закон громадський вкрали”, “Депутати біло-сині, не поводьтеся як свині!”, “Реґіони, як ворони — пишуть чорнії закони” та чимало інших. Також підлеглі Азарова мали змогу подивитися перформенс, де за допомогою трьох наперстків Азаров за підказкою Табачника замінює законопроект “групи Згуровського” на законопроект Ка-Ка-Ес. Вбік Кабміну полетіли олівці та заповнені копійками пластмасові стаканчики, після чого студенти пройшлися маршем до метро “Арсенальна”, де оголосили, що відновлюють призупинену на час розробки законопроекту “групи Згуровського” кампанію “Проти деградації освіти”, яка тривала з моменту появи першого, розробленого в надрах Міносвіти, законопроекту (його текст було оприлюднено 8 листопада 2010 р.) . Активістка громадянського руху “Відсіч” Ярина Чорногуз повідомила, що наступним її кроком буде “широке інформування всіх, хто надсилав зауваження і пропозиції до законопроекту “групи Згуровського”, хто брав участь в обговореннях, хто витратив рік свого часу на те, що потім опинилося у смітнику, про прем’єрський плювок у їх обличчя”.

“За цими зауваженнями і пропозиціями стояли часом цілі наукові колективи, і ми сподіваємось, що вони гідно оцінять шахрайську поведінку Прем’єр-міністра Азарова”, – сказала інша учасниці протестів Катерина Чепура, яка була включена до складу робочої групи за особистою вказівкою прем’єра”.

Студенти вважають, що академічна спільнота, експерти, громадськість, профспілки, студенти і всі, хто брав участь в Робочій групі, хто надсилав зауваження і пропозиції, стали жертвами цинічної гри з боку голови уряду, який затіяв її, аби убезпечитись від студентських протестів перед виборами і вже після них прийняти закон, який повертає масову корупцію при вступі, обмежує автономію вищих навчальних закладів, роблячи їх слухняними виконавцями волі Міністерства Табачника, звужує права студентів.

Фото з сайту “Свідомо”: