Олесь Шевченко просить Кузьміна притягнути до відповідальності Марка Бен-Наіма

Відомий український правозахисник і дисидент, член Комісії з питань державного суверенітету, міжнаціональних та міжреспубліканських відносин Олесь Шевченко звернувся із заявою до в.о. Генпрокурора України Рената Кузьміна з проханням притягнути до кримінальної відповідальності громадянина Бен-Наіма Марка Моісейовича, керівника інтернет сайта «Крымские ведомости – новости Крыма и Севастополя» за розпалювання міжнаціональної ворожнечі, образу національної честі і достоїнства польського та кримськотатарського народів, образу національної честі і гідності народного депутата України, голови Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Про це повідомляє інтернет-видання “Теразе” з посиланням на інформаційний портал «Reeana», у розпорядженні якого і є відповідна заява Олеся Шевченка.

Приводом для звернення до Генпрокуратури стали висловлювання Бен-Наіма про те, що поляки і кримські татари – це “недобите фашистське кодло”.

Ці зяви були зроблені Бен-Наімом 7 січня на сайті «Крымские ведомости – новости Крыма и Севастополя» у відповідь на зверення польських правозахисників до президента України Віктора Януковича із закликом заборонити на території Криму воєнізовані проросійські органзації, що займаються антикримськотатарськими провокаціями.

Зокрема, в матеріалі  «Марк Бен-Наим: Польские «правозащитники» выявились обычными фашистами», коментуючи заяви правозахисників про недопустимість провеедння в Акмесджиті виставок, присвячених Сталіну, Бен-Наім пише: “І тепер це недобите фашистське кодло, що оголосило себе “правозахисниками”, береться міркувати про якісь пільги, які нібито мають бути надані таким же недобитим фашистами у Криму. Це недобите фашистське кодло відкриває пащу на Йосипа Сталіна, завдяки якому деякі посіпаки фашистів та їх сім’ї були лише переселені, а не знищені в концтаборах. Іншими словами, ці “правозахиснички” мають чоботи цілувати Сталіну і вічно дякувати йому за те, що не знищили їх після війни…”

“Той самий Мустафа Джемілєв має дякувати Сталіну та Комуністичній партії за те, що він і його батько – фашистський прихвостень не були розстріляні після війни, а спокійно жили в СРСР, користуючись всіма правами радянських громадян”, – продовжує цитування Олесь Шевченко. Він також нагадує в.о. Генпрокурора про дисидентське минуле керівника Меджлісу, зокрема про 15 років, які Джемілєв провів у таборах за антирадянську діяльність.

“…громадянин Бен-Наім безпідставно дорікає польських правозахисників в тому, що нібито в концтаборі “Освенцім” під час Другої світової війни в охороні та обслузі “працювали поляки, а не німці”, – сказано у заяві Шевченка. – Концтабір “Освенцім громадянин Бен-Наім називає не фашистським, а “польським”. І звинувачує польський народ у тому, що мило із попелу спалених жертв “вироблялось на польських підприємствах поляками”.

Як стало відомо ІП «Reeana»від Олеся Шевченка, він також направив подібні заяви з проханням вжити заходів щодо ксенофобських заяв Бен-Наіма до Комітету Верховної Ради України з питань прав людини і міжнаціональних відносин, а також до парламентського Комітету з питань свободи слова.

Реакція Генпрокуратури і парламентських комітетів поки що невідома.

Теразе