Змін радіаційного фону після обвалення покрівлі енергоблоку на ЧАЕС не зафіксували

Працівники Чорнобильської АЕС не зафіксували жодних змін радіаційного фону після обвалення частини покрівлі машинного залу четвертого енергоблоку. Про це в ефірі «5 каналу» заявив заступник головного інженера ЧАЕС по ядерній і радіаційній безпеці Олександр Новіков.

«Я можу зробити авторитетну заяву, що до моменту інциденту і після ніяких змін у радіаційних полях біля місця розташування плит, за межами, у зоні відчуження і навіть у прилеглих територіях не відбулось. І це не тільки моя заява, бо ми маємо автоматичну систему яка виміряє радіацію, а моніторинг по зоні відчуження проводить інша спеціалізована державна організація – це Екоцентр і наше вимірювання повністю співпадає з відмірюванням цієї організації», – заявив Новіков.

«Машина зала, про яку дуже багато сьогодні говорять – це споруда в якій розташовані турбіни – це означає, що там ніколи не було ради активних відходів чи відпрацьованого ядерного палива, це споруда яка має лише поверхневе забруднення після аварії на четвертому енергоблоці», – додав інженер.