Як і чому загорівся Гостинний Двір… Історія в дрібницях.

Гостиний Двір горів близько восьми годин поспіль…

Зараз вогнеборці ще добивають залишки пожежі, знімають крівлю.

Про займання будівлі мені телефоном повідомили активісти КУПРу, які цілодобово чергують там. Приблизно о 2-й годині ночі активісти почули, як працює в підвальному приміщенні бурова машина забудовника. На прохання припинити роботи будівельники відмовилися, мотивуючи це тим, що мають наказ начальства і для його відміни їм потрібна вимога міліції. Активісти підійшли до постового сержанта, що ніс чергування на об’єкті. У цей час вони відчули запах диму. Уважно оглянувши дах Гостинного двору, активісти помітили, що з горища будівлі йде дим. Вони вирішили зателефонувати до пожежної, але працівник міліції почав їм перешкоджати та погрожувати. При цьому він заявив, що це його робота, і щоб активісти не втручалися. Однак Олександр Місюра (заст. голови КУПРу) відмовився виконувати його вимоги та зателефонував до пожежної. Десь за три-чотири хвилини приїхали дві пожежні машини з бійцями 14-ї команди. Однак потрапити до середини горища пожежним не вдавалося, оскільки всі входи були заварені. Тим часом полум’я починало стрімко поширюватися. Буквально за годину пожежа охопила четверту частину горища Гостиного Двору.

Від керівництва пожежних вдалося довідатись, що локальні загорання відбувалися одночасно в трьох місцях. Однак пожежні пояснюють це тим, що при їхній спробі проникнути до горища, поширилось повітря, що і призвело до нових загорянь.

На цей час на місці працює слідчо-оперативна група ГУ УМВС в м.Києві та експерти-криміналісти.

Під час спілкування з різними очевидцями та безпосередньо з активістами вдалось довідатися про наступне:
Приблизно о 24 годині деякі з активістів відчули запах горілої деревини. Однак значення цьому ніхто не надавав, оскільки подумали, що це може бути запах від мангала з якогось ресторану поблизу. До того ж на об’єкті постійно проводяться різного роду будівельні роботи, у тому числі зварювальні.

Правда, специфічного запаху, характерного для паливно-мастильних матеріалів (які б могли бути використані для підпалу) відчутно не було.

Від мешканців сусідніх будинків, які вийшли на пожежу, стало відомо, що вдень (до пожежі) робітники чистили від снігу крівлю Гостинного Двору.

Є кілька цікавих фактів, які передували цим подіям.

За кілька днів до події Дмитро Ярич, директор Укрреставрації (саме це акціонерне товариство проводить будівельні роботи в Гостиному дворі), радив учасникам акції забрати речі, щоб не втратити їх, і покинути приміщення, бо можуть бути великі проблеми.
До того ж, пророцькі настрої мали працівники міліції: три дні тому міліціянти натякали, на те, що імовірна пожежа, і в такому випадку роботі пожежних заважатимуть заблоковані в’їзди в арки будівлі.

Також, дивним є той факт, що займання відбулося безпосередньо над тим місцем, де була дислокація активістів.
Не тяжко спрогнозувати подальший розвиток подій навколо проблеми Гостиного Двору.

Мотивуючи аварійним станом будівлі, забудовник вживатиме заходів для виселення («евакуації») активістів, що тримають оборону Гостинного Двора, – це по-перше. По-друге, отримавши відповідні висновки про вже тепер аварійний стан будівлі, забудовник, нібито з мотивів свого громадянського обов’язку, швидкими темпами приступить до реконструкції ГД. При цьому буде абсурдно виглядати будь-яка спроба активістів завадити йому в цьому. Як так, мовляв, це ж з метою зберегти та відновити пам’ятку… У надбудову третього поверху, як того хоче забудовник, знищення частини даху ще і як вписується. Як і не заважає планам створити торгівельний центр на Подолі.

Далі годі вже прогнозувати. Гадаю, всім і так зрозуміло, що буде далі…

Однак хто до нас з мечем прийде, той від нього і…

Хочу лиш офіційно поспівчувати тим, хто стоїть за цим підпалом та хто цим у майбутньому скористається…

Далі буде…

Сергій Мельниченко

A propos Дмитро Пилипець 250 Articles
Громадський активіст

4 Commentaires

  1. Позор, да и только! всем – от активистов до городских властей!

  2. что хотеть, если урки при власти? надо ли говорить откуда такой почерк ? и почему такое возможно ? им глубоко плевать и на историю, и на памятники, и на всё кроме бабла. животные-скоты.

  3. Маю пророцькі настрої щодо загоряння Межигір’я найближчим часом…

  4. Підпали будівель є специфічною системною діяльністю, яка здійснюється певними фахівцями організації та забезпечення підпалів. У схемі підпалу будівлі обов’язково приймають участь: пожежники, міляціянти, негласні співпрацівники міліції, а координуються такі дії офіцерами СБ України. Маю перелік частини членів та докази діяльності такої групи підпалювачів у місті Біла Церква Київської області. Пропоную об’єднати зусилля для викорінення зла підпалів.

Les commentaires sont fermés.