Блаженніший Святослав: «Споживацьке думання – перешкода на шляху зустрічі з Богом Отцем»

У своїй проповіді, на Неділю про блудного сина, глава і батько УГКЦ, блаженніший Святослав (Шевчук), розповідаючи і пояснюючи цю, відому усім, притчу, особливу свою увагу зосередив на постаті батька. Зробив це очільник УГКЦ для того, щоб пояснити, які міжособистісні стосунки можуть бути між Богом Отцем та нами – його дітьми.

На прикладі цієї притчі блаженніший Святослав проводить паралель між споживацькими стосунками синів до їхнього доброго батька та між сучасністю, в якій переважає корисливий спосіб життя. Словами: «Те всевидюче Боже око, яке дивиться сьогодні на нас, мабуть, бачить те саме» – владика Святослав показує, що ця притча залишається дуже актуальною і в сучасних реаліях. «Ми так звикли використовувати один одного: діти – батьків, батьки – дітей, влада – своїх громадян, що часом по-іншому не вміємо ставитися один до одного», – підкреслив глава УГКЦ.

Затьмарена гріхом людська природа не може ніяк інакше поводитись, як через призму власної егоїстичної вигоди. Тому можна вважати, що Господь, через притчу про блудного сина, підготовляє нас до початку Великого Посту, в якому ці, зруйновані та зіпсуті, стосунки з Богом ми можемо відновити. Визнання власного споживацького стилю життя та повернення Богові Його належного місця в нашому житті – шлях оздоровлення відносин з Богом. Передумовою відновлення цих стосунків з Богом є відновлення відносин з нашими ближніми, з якими всі ми спільно ділимо спільну спадщину – Землю та її щедрі дари. Екоквінтесенцією проповіді є те, що Богом створений світ – природу і наших ближніх ми зможемо належно оцінити і по-братньому сприймати лише тоді, коли Господеві, як нашому Творцеві і Спасителю, згідно з першою заповіддю, віддамо першість.