День жалоби за жертвами депортації – чи вдасться знайти компроміс?

В Криму розпочалися приготування до проведення традиційних жалобних заходів до Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, що відбуваються щороку в Сімферополі 17-18 травня. Тим часом місцеві мас-медіа повідомляють, що масовий всекримський жалобний мітинг, що його традиційно проводив Меджліс, опинився під загрозою зриву. Політики ж говорять про можливе загострення ситуації і навіть зіткнення, якщо влада спробує усунути Меджліс від організації жалобних заходів. Разом з тим, останніми днями і уряд автономії, і лідери кримських татар демонстрували готовність до компромісу.

Починаючи з 1993 року 18 травня в Криму є офіційною державною пам’ятною датою – Днем пам’ять жертв депортації, і тому влада зобов’язана брати активну участь в його відзначенні – це позиція голови Ради представників кримськотатарського народу при Президентові України, депутата Верховної Ради АРК від Партії регіонів Лентуна Безазієва. Її він висловив минулого тижня на засіданні Оргкомітету з організації Дня пам’яті жертв депортації, яке провів під своїм головуванням кримський прем’єр Анатолій Могильов.

Раніше в пресі з’явилися повідомлення про наміри влади усунути Меджліс – представницький орган кримськотатарського народу – від організації жалобних заходів, проведення яких він же 20 років тому ініціював. Лідери Меджлісу тоді ж попередили про можливий силовий спротив кримських татар.

У день жалоби кримські татари один з одним битимуться — депутати від влади і Меджлісу

Лентун Безазієв каже, що депортація зачепила кожну кримськотатарську родину і цей день для всіх кримських татар є важливим. «Жодна з політичних партій чи громадських організацій не мають монопольного права на проведення мітингу 18 травня. У цей день на мітингу мають право буди присутніми не лише депортовані, але й усі громадяни, які хочуть висловити співчуття, незалежно від приналежності до якоїсь партії чи навіть іншої національності і релігії. І це не день з’ясовування стосунків між собою, якогось політичного тертя», – вважає Лентун Безазієв.

рефатПерший заступник голови Меджлісу, лідер фракції Курултаю у Верховній Раді Криму Рефат Чубаров вважає, що запрошення членів Меджлісу на засідання урядового оргкомітету та їхня участь у ньому – прояв доброї волі, яку продемонстрували обидві сторони. Але він нагадує, що завжди Всекримський жалобний мітинг 18 травня організовували самі кримські татари, до яких приходили представники влади.

«Влада ніколи не була ні ініціатором, ні  організатором цього мітингу. І саме для того, щоб ці жалобні заходи пройшли за нашими традиціями, ми і прийшли на засідання оргкомітету. Дійсно, там були у декого наміри зробити цей мітинг таким формально-офіційним заходом», – зазначив Рефат Чубаров. Але він каже, що, зрештою, йому здалося, що більшість присутніх і сам прем’єр Могильов погодилися — мітинг проводитиме саме Меджліс.

Рефат Чубаров також відкидає можливість виникнення такої ситуації, що у день жалоби, 18 травня, кримські татари один з одним битимуться.

Підготовка до Дня пам’яті жертв депортації сприятиме діалогу влади і кримських татар – експерт

0762A0FE-CC80-412A-A434-48F3C6387068_w268Експерт-конфліктолог Ігор Семиволос із київського Центру близькосхідних досліджень вважає, що якихось світоглядних, засадничих протиріч між Меджлісом та іншими, навіть опозиційними йому, громадсько-політичними групами всередині кримськотатарського національного руху – немає.

Разом з тим, на його думку, цілком очевидний конфлікт між владою і Меджлісом. «Це не схоже на конфлікт всередині кримськотатарського руху. Ми можемо говорити про те, що є Меджліс, є влада і є кримськотатарські групи,  афільовані з владою. Діалогу, як такого, там не відбувається», – заявив експерт.

На думку Ігоря Семиволоса, проведення на гідному рівні заходів із вшанування жертв депортації є своєрідним приводом такий діалог між владою і представницьким органом кримських татар відновити і дає шанси для пошуку компромісів.

Володимир Притула

Радіо Свобода