До Дня святого Патріка: в українських містах відбувається IRISHFEST

14-20 березня у Києві, Харкові, Львові та Одесі відбудеться IRISHFEST: Нове кіно Ірландії. Українським кіноманам вже вчетверте покажуть останні фестивальні хіти однієї з найцікавіших національних кінематографій.

Розпочнеться фестиваль фільмом-відкриттям останнього МКФ у Карлових Варах Good Vibrations Лізи Баррос Д’Са та Ґлена Лейберна. Робота надзвичайно цікавого режисерського тандему розповідає про реальні події у Белфасті 70-х років. У розпал конфлікту в Північній Ірландії одноокий Террі Хуллі відкриває музичну крамничку і стає хрещеним батьком панк-культури в ірландському місті.

Фільм Ляльковий дім ірландки Крістен Шерідан показує безумства підлітків-гультяїв, які вдираються в дім у багатому передмісті Дубліна. У саундреку відмітився Райан Ґослінґ зі своєю групою Dead Man’s Bones. Українська публіка знає Шерідан ще з 2002 року. Тоді її вже легендарний фільм Дискосвині змагався за Золотого оленя на МКФ «Молодість». А у 2007 році її робота Авґуст Раш була номінована на Оскар у категорії «Найкраща оригінальна пісня».

Що зробив Річард Ленні Абрахамсона – історія про золотоволосого красунчика-атлета, лідера мажорної дублінської тусівки, який однієї літньої ночі примудрився перевернути власне життя з ніг на голову. Фільм презентували на МКФ у Роттердамі. Блакитноокого Джека Рейнора називають головною молодою зіркою Ірландії, а режисер Абрахамсон устиг показати свою роботу Garage на Каннському кінофестивалі. Нещодавно стрічку визнали найкращим ірландським фільмом 2012 року. Що зробив Річард – володар 5 премій IFTA.

Історію про любов священика до кінематографу розповість фільм Дні «Стелли» Тадеуса О’Саллівана з Мартіном Шином у головній ролі. За сюжетом, отець Деніел Беррі відкриває у своєму містечку кінотеатр. Проти священика-кіномана постає чи не все місто. Мартін Шин відомий головною роллю в епічному Апокаліпсис сьогодні Френсіса Форда Кополли. Режисер Салліван відомий своїм фільмом Звичайний злочинець із Кевіном Спейсі та Коліном Фаррелом.

Стрічка Пірс Джерарда Хьорлі з ним же в головній ролі – ірландські Батьки й діти на мальовничому узбережжі. Фільм розповідає про повернення додому Джека МакКарті, якого викликає додому нібито помираючий батько. Син знаходить татуся живим і здоровим, але вирішує лишитися і позбирати за тата борги.

Must-see для меломанів – Тиша Пата Коллінза – унікальна історія звукорежисера Йоґанна. Перед хлопцем ставлять непросте завдання: знайти та записати на плівку тишу в місцях, де немає створених людиною звуків. Саундтрек називають геніальним, а пейзажі в фільмі – незабутніми.

Родзинка програми – документальна стрічка Обід на хмарочосі Шона О Куалена. Режисер витончено і напрочуд цікаво розповідає історію створення легендарної однойменної фотографії, зробленої на 69-му поверсі відомого хмарочоса GE Building.

Прес-служба МКФ “Молодість”