Німецькі технології та досвід – в українському свинарстві.

Тоді як на загал іноземні інвестори не поспішають вкладати кошти у тваринництво в Україні, німецькі підприємці бачать перспективи у свинарстві й інвестують мільйони євро у свинокомплекс на Полтавщині.

Німецька компанія, що спеціалізується на будівництві “енергозберігаючих свинокомплексів для регіонів з континентальним кліматом”, зводить під Полтавою сучасний свинокомплекс. Потужність його виробництва складе близько тридцяти тисяч голів відгодівлі на рік. У цей комплекс фірма Haka вкладає 14 мільйонів євро. У компанії упевнені: справа вигідна, а досвід з будівництва і свинарства, здобутий у зоні континетального клімату на “кордоні” між Баварією і землею Баден-Вюртемберг, дуже підходить Україні, де клімат такий самий.

Представник Haka у Східній Європі Олег Ганжа розповів DW, що нині Україна та Бразилія – найбільш придатні для прибуткового свинарства країни. Він пояснює, чому німецька фірма вирішила інвестувати у власне виробництво: “Цікавить не тільки продаж товарів та послуг, а ще й трансфер багаторічного досвіду і знань для українських свинарів”. За словами Ганжі, у фірмі очікують, що інвестиції окупляться протягом близько чотирьох з половиною років. Він наголошує: нині собівартість свинини в Україні дуже висока (близько 1,5 євро за 1 кг живої ваги), а у фірми є технології, за якими собівартість буде близько одного євро.

Взірцевий досвід для українців

Першу чергу свинокомплексу планують ввести у експлуатацію уже влітку 2013 року

Якщо говорити про технології у свинарстві, починаючи від племінної справи і закінчуючи годуванням, утриманням, то Німеччина і Данія ідуть попереду України, відзначає директор Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Володимир Лапа. В інтерв’ю DW він пояснив, що українське сільське господарство втратило динаміку розвитку після реформування в 90-х роках і наздогнати країни, які продовжують розвивати сектор, нелегко: “Компанії звідти приходять з вже напрацьованими технологіями і можуть успішно працювати на українському ринку”. За оцінкою фахівця, ціни на свинину на українському ринку все ще є дещо вищими, ніж у “свинарських” країнах ЄС, а інвестор, що має власний капітал і може залучати його на закордонних ринках, має переваги над українськими сільгосппідприємствами. Адже ті змушені кредитуватись під 20-25 річних відсотків.

Тим часом у Німецькому аграрному центрі, що влаштовує курси для фахівців сільського господарства в Україні, упевнені: таке прогресивне підприємство слугуватиме й освітній меті. Співробітниця центру Марія Ярошко каже, що зведення сучасного свинокомплексу дозволить охочим відвідати німецьке підприємство, не виїжджаючи з України, і переконатись, що можна реалізувати такий високорентабельний проект. “До центру звертаються багато підприємств у пошуках нових технологій. Німецький досвід, якість продукції, а також адаптація технології до кліматичних умов – вже багатообіцяюче”.

Енергозбереження як пріоритет

Керівниця проекту GIZ в Україні “Енергоефективність у будівлях” Кристіана Гаґенедер запевнила DW, що енергозбереження у будівництві набуватиме у майбутньому в Україні все більшої ваги. Адже за рахунок таких технологій можна не лише економити енергію, але й самі будівлі слугуватимуть довше. Серед тих факторів, які роблять будівлі енергоефективними, вона називає “ноу-хау” планувальників, якісні будівельні матеріали та будівельні конструкції (ізоляція фасадів з високим рівнем збереження тепла, вентиляція з рекуперацією тепла). Чимало зі згаданого використовують і під час будівництва свинокомплексу на Полтавщині.

Оформлення дозвільної документації дещо гальмує будівництво на Полтавщині, але німці не втрачають оптимізму Оформлення дозвільної документації дещо гальмує будівництво на Полтавщині, але німці не втрачають оптимізму

Представник Haka Олег Ганжа каже, що зберігатимуть енергію за рахунок рекуперації тепла (теплообмінники), утеплених надшироких капітальних свинарників, енергоекономних вентиляторів, а ще облаштують комбіновану помірну та інтенсивну систему припливної вентиляції, нижню та верхню витяжку повітря, енергоефективний мікроклімат “Є-соляр/Аква-соляр”. Фахівець уточнює, що ці технології відомі вже 20 років і добре працюють у південній Німеччині, де клімат схожий на український.

Звичайно, зізнається представник фірми Haka, інвесторам вже довелося зіткнутися і з певними труднощами: “На жаль, дозвільна документація та різні узгодження забирають багато часу та зусиль, що деколи пригальмовує швидкість виконання будівельних робіт. Тим не менше, залишаємось оптимістами і першу чергу свинокомплексу плануємо ввести у експлуатацію уже влітку 2013 року. Перспективи свинарства в Україні дуже великі, вони переважають все і ми плануємо тут працювати довгостроково”.