“Вибір – є!”

579173_481539221894039_401629313_n25 березня 2013 року в Блакитній вітальні Будинку Кіно (вул. Саксаганського, 6) о 15 год. в рамках міжнародного фестивалю документального кіно з прав людини Docudays UA відбудеться круглий стіл «Вибір – є!», головною темою якого стане обговорення шляхів відстоювання українцями своїх прав та свобод.

Всесвітньо відомий польський правозахисник Марек Новіцький визначив чотири обов’язки громадян будь-якої країни: платити податки, захищати батьківщину, підкорятися рішенню суду та …cкинути владу, котра порушує права людини. «Якщо шляхом демократичних виборів, чи ще яким іншим шляхом до влади прийшли люди, котрі порушили права громадян, котрі діяли на свою користь, а не служили людям».

Цього року фестиваль демонструє низку фільмів, які розповідають, як народи різних країн висловлюють свою незгоду з діями авторитарної влади, відстоюють порушені права та свободи. Ці фільми переконують: у кожного з нас завжди є вибір – змиритися з авторитарним, диктаторським режимом, чи боротися за демократію.

Організатор круглого столу, Українська Гельсінська спілка з прав людини поставить до учасників заходу питання: чи готові українці стати на захист своїх прав? І які інструменти тиску на владу можуть використати наші співвітчизники?

Відповідь на це запитання шукатимуть правозахисники, історики, організатори протестних рухів, письменники, режисери з України, Росії, Білорусі, Єгипту та інших країн світу.

Модерує Єгор Соболєв, керівник Бюро журналістських розслідувань “Свідомо”

Подія у Фейсбуці – ТУТ