Опозиція вимагає призначення київських виборів, скасування пенсійної реформи та відставки уряду

Опозиція вимагає проголосувати сьогодні у Верховній Раді за призначення виборів мера Києва та Київської міськради, скасування пенсійної реформи в першому читанні і в цілому, а також за відставку Кабміну.

Про це з парламентської трибуни у вівторок, 2 квітня, заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

«Українська столиця повинна мати мера. Партія регіонів повинна відверто і чесно визнати, що з Попова керівник місцевої державної адміністрації, тим більше столичної, м’яко кажучи, не найкращий», – наголосив він.

Він підкреслив, що опозиція вимагає київських виборів, адже це насамперед наполягання київської громади. «Як так, щоб в український столиці не було законно обраного мера, людини, яка представляє інтереси громади? В Донецьку є мер. В Єнакієвому є мер. Думаєте, в Києві не буде мера? Буде. І це буде київський мер».

На його переконання, влада не хоче призначати виборів, адже розуміє, що програє їх. «Так ви і президентські вибори програєте. І вам їх ніхто не дасть перенести, не сумнівайтесь».

«Давайте спробуємо проявити сьогодні державну мудрість: призначити вибори, поставити крапку в цьому питанні, сповістити киянам про те, що вони мають гарантоване Конституцією право обирати і бути обраним, і рухатись далі та не допускати того, щоб виключно через ваші політичні інтриги знов поставили його (Київського міського голови. – ред.) роботу під питання», – наголосив Арсеній Яценюк.

Що стосується пенсійної реформи, Арсеній Яценюк наголосив: «Шановні члени парламенту, чого не вистачає українській політиці? Це чесності. Ви ж розумієте, що сьогодні пенсійна реформа в порядку денному постала не через те, що комуністи так хочуть скасування пенсійної реформи, а тому, що між комуністами і Партією регіонів є таємна угода: «ви нам дайте включити в порядок денний скасування пенсійної реформи, а ми потім з вами почнемо голосувати».

Він наголосив, що опозиція готова прийняти «таку вузькополітичну гру», адже її результатом стане скасування «ганебної пенсійної реформи».

Проте, підкреслив Арсеній Яценюк, опозиція знає про домовленості комуністів із Партією регіонів, що вони проголосують за скасування пенсійної реформи тільки в першому читанні, «а далі будуть «гнати дурника» і казати: «через місяць, два чи три ми її скасуємо».

«Ми вимагаємо, щоб скасування пенсійної реформи було проголосовано за основу і в цілому. Тоді народ України повірить, що є порядок», – підкреслив Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк нагадав, що опозиція внесла закон про скасування пенсійної реформи, який був зареєстрований того самого дня, що й законопроект комуністів. «Але він набагато кращий, ніж закон комуністів, тому що відновляє всі права пенсіонерів, які у них забрав уряд Азарова, призначений голосами комуністів».

Він також нагадав, що опозиція зібрала 174 підписи депутатів під резолюцією відставки уряду: «Того уряду, який приймав пенсійну реформу, медичну й податкову реформу. Здається, на теренах Східної Європи цей уряд – номер один по рівню корупції».

«Ми вимагаємо, щоб питання про відставку Кабінету міністрів України було поставлено до порядку денного, ті так звані опозиціонери, які знаходяться під дахом Партії регіонів, проголосували за відставку уряду, і щоб в Україні з’явився український уряд і український президент», – наголосив Арсеній Яценюк.