Зачистка шкільних бібліотек а-ля Табачник

Про те, що глава Міносвіти Дмитро Табачник давно визнаний інквізитором української освіти, відомо всім. Не секрет, що діє відвертий українофоб на догоду Кремлю. Та йому замало переписування підручників з історії, вилучення з них цілих періодів національних визвольних змагань та постатей справжніх героїв нашого народу. Дійшло до того, що вчителі історії тепер змушені викладати свій предмет за рекомендаціями написаного у Москві в умовах секретності спільного російсько-українського посібника. Та всеохоплююча толерантність Табачника відносно «старшого брата» не має меж.

Останнім часом освітяни заходилися під виглядом утилізації ветхих книжок зачищати шкільні бібліотеки від літератури, яка «не відповідає політиці керівництва країною». Підручники про «Бандер» та «Шухевичів», які видані за попередньої влади й понині зберігається у книгозбірнях, тепер вважаються «шкідливими» і підлягають вилученню. Хоч прямої письмової міністерської вказівки на проведення такої інквізиції годі й шукати, та зачистка йде повним ходом, зокрема, у південних та східних регіонах країни. Широкого розголосу набуло повідомлення, що начальник Одеського міського управління освіти Зінаїда Цвірінько на березневій нараді директорів шкіл дала підлеглим усну вказівку привести бібліотеки у відповідність із нинішнім курсом влади. Ідеться про утилізацію значного масиву книжок, плакатів та рефератів. Коли один із присутніх зауважив, що ряд матеріалів стосуються тем, які ще значаться у шкільній програмі, чиновниця йому відповіла: «Ті, що складали програму, теж могли не додивитися. Ви всі тут розумні люди, й самі все розумієте…».

Довідавшись про це, активісти місцевих осередків партій «УДАР» і «Фронт змін» негайно забили тривогу і зажадали офіційних пояснень від міського управління освіти. Прагнучи вигородити свого керівника, заступник начальника управління Вікторія Іщенко заявила, що мова нібито йде не про цензуру, а звичну утилізацію списаних старих книжок. Але потім, як та вдова, що сама себе висікла, сказала, що списанню підлягають книжки «неактуальні й ті, що не мають грифа міністерства освіти».

Зрозуміло, що таке «роз’яснення» лише посилило підозру опозиціонерів, що фонди шкільних бібліотек будуть приведені у відповідність із написаними під орудою Дмитра Табачника підручниками з історії А там, як відомо, виключені розділи про героїв Крут, Українських Січових Стрільців, про визвольну боротьбу УПА, а Друга світова війна подана у радянському трактуванні як Велика вітчизняна. Тож новітній підручник з історії для учнів 10-11 класів, написаний львівськими вченими, де чільне місце відведено правдивому висвітленню боротьби українського народу за незалежність держави, чи не першим буде викинуто на смітник. Адже він «антитабачнівський», а отже, й не має міністерського дозвільного грифа.

Натомість електронний підручник для восьмикласників з історії Одеси, створений  міським головою Олексієм Костусєвим, було затверджено міністерством освіти. У нім, як і слід було чекати, замовчується більш як 600-літня історія українського міста Коцюбієв (Хаджибей), яке Катерина друга лише перейменувала на Одесу і тому стала вважатися його засновницею. Там вихваляються колишні царські сановники, досягнення Новоросії, навіть про себе, любимого, мер не забув сказати тепле слово. Це справжній посібник з українофобії, зерна якої так заповзятливо сіють Табачники та Костусєви.

Зачистка... Фото 3 Посібник з українофобії від мера Одеси Олексія Костусєва

Наприкінці березня на знак протесту проти вилучення з бібліотек книжок з української історії, неугодних правлячій партії, молоді активісти партій «УДАР» і «Фронт змін» провели спільну акцію біля Приморської районної адміністрації міста Одеси. У своїх виступах учасники пікету наголошували, що «підкилимове» розпорядження про запровадження цензури в шкільних бібліотеках свідчить про посилення тоталітаризму. Влада боїться, щоб молодь знала правду про героїв боротьби за волю народу. «Якщо так і далі піде, – зауважували промовці, – то цілком ймовірно, що й твори Шевченка, Франка і  Лесі Українки можуть зникнути зі шкільних програм, бо їхні погляди розходяться з політикою партії влади».

Зачистка... Фото 2 Юні одесити проти вилучення з бібліотек українських видань(1)

Під час акції представники молодіжного крила опозиційних партій пообіцяли взяти під свій контроль шкільні бібліотеки Одеси, постійно звіряти, що було там у наявності і що з політичних мотивів було вилучено на догоду місцевим українофобам. Їхній сигнал SOS мав би спонукати й «Просвіту» та інші патріотичні громадські організації бути пильними щодо намагань влади цензурувати книгозбірні. І не лише в Одесі.

Сергій Горицвіт

На світлинах: юні одесити проти вилучення з бібліотек українських видань, посібник з українофобії від мера Одеси Олексія Костусєва.

Фото od-news.com.

A propos Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.