Депутати в Тернополі хочуть залишити міліцію та прокуратуру без приміщення та грошей

Виключити начальника міського відділу міліції зі складу виконкому, забрати приміщення, яким користуються міліція, суди, прокуратура та перенаправити кошти з міського бюджету, які виділяли на охорону і правопорядок, на заклади освіти, пропонували депутати міськради під час пленарного засідання позачергової тридцять третьої сесії міської ради шостого скликання.

Сесію проводили у понеділок, 20 травня. До таких закликів депутатів підштовхнули події у Тернополі на 9 травня та у наступні дні під відділом міліції та під міськрайонним судом. Дії міліції – охорона комуністів та їх прихильників, побиття депутатів, дії прокуратури – скасування рішення про заборону використання радянської та нацистської символіки раніше, аніж воно вступило у дію, за словами депутатів є неприпустимими у правовій демократичній державі.

 

Пояснити свою позицію щодо травневих подій, на сесію депутати запрошували представників міліції та прокуратури. Однак ані начальники, ані їх заступники, на засідання не з’явились.

 

Втім, депутатам таки чекатимуть, допоки представники правоохоронних органів прийдуть та прозвітують. Взяти участь у наступній сесії депутати міськради хочуть змусити через звернення до Генпрокурора та Міністра внутрішніх справ.

 

– Направити звернення до Генерального прокурора, і Міністра внутрішніх справ з пропозицією зобов’язати начальника міського відділу УМВС в Тернопільській області і прокурора міста Тернополя, взяти участь у черговій сесії міськради, яка відбуватиметься 6 червня, надати інформацію про стан злочинності, – дав вказівку міський голова Сергій Надал після озвучення пропозицій депутатами.

 

Зачекати до чергової сесії запропонував пан Надал із наступними пропозиціями депутатів щодо виключення начальника міської міліції зі складу виконкому.

 

– Участь у складі виконавчого комітету не надає його членам жодних преференцій, робота не оплачується, – каже голова. – Швидше навпаки – додає обов’язків. І участь начальника міліції у складі виконавчого комітету покладає на нього додаткову відповідальність за стан справ у місті. Нині ми не маємо його звіту, інформації про його роль. Тож пропоную це питання розглянути після того, коли буде наданий звіт. Якщо він цього не зробить, приймемо відповідне рішення.

 

Не поспішати радив міський голова і з пропозицією депутатів щодо перегляду бюджету міста та перенаправленням коштів, виділених на охорону та правопорядок, на заклади освіти.

 

– Оскільки це рішення не пишеться на коліні, давайте доручимо відповідним комісіям, які займаються підготовкою проекту рішення, врахувати дане звернення і розглянути на сесії 6 червня, – заявив пан Надал. – Давайте зробимо це прокольним дорученням.

 

Прокольним дорученням комісії з комунального майна збираються депутати також переглянути договори оренди міліцією, прокуратурою і судом на питання їхнього ущільнення. Згадуючи про комунальне майно, не забули депутати і приміщення, яким користується облдержадміністрація.

 

Відтак міський голова розпорядився підготувати звернення до обласної ради стосовно платної оренди для облдержадміністрації

20хвилин