Квартирні товариства в Естонії – досвід наших партнерів

Естонські експерти ділились досвідом створення квартирних товариств в Естонії на інформаційно – навчальному семінарі, який проходив 29 – 30 квітня 2013 року в м. Чернігові.

Учасниками семінару були представники органів місцевого самоврядування, ОСББ та ініціативні громадяни Чернігівщини.
Тренерами заходу виступили керівники Естонського Союзу Квартирних Товариств (СКТЄ):
 Андрес Яадла, голова правління, член Регіонального Комітету Європейського Союзу,
 Марит Отсинг, голова Ради СКТЕ,
 Урмас Марди, член правління СКТЕ, керівник юридичного відділу,
 Раймо Йигева, керівник Талліннського й Харьюского бюро СКТЕ.

Під час семінару розглядалися питання поняття і сутність квартирної власності, правові основи організації квартирного товариства, правове регулювання діяльності органів квартирного товариства та їх компетенція. Представники ОМС та ОСББ Чернігівщини обговорювали можливості нових форм співпраці ОСББ та влади на місцях і подальші кроки щодо розвитку механізмів їх взаємодії, просуванням реформи ЖКГ в Україні та забезпечення участі громадян в процесі формування та реалізації державної житлової політики.

Також відбулась зустріч у Чернігівській міській раді, де естонських колег приймав заступник міського голови Микола Сенькович. Естонці розповіли керівникам ЖЕКів та представникам ОСББ м. Чернігова про основні проблеми та досягнення процесу приватизації та створення квартирних товариств у Естонії.

Естонський досвід поліпшення стану житлово-комунального господарства може стати в нагоді при поліпшенні умов утримання як багатоквартирних будинків, так і осель «приватного сектору». Особливо стосовно дешевого житла, побудованого в радянські роки, коли тема економного споживання енергоносіїв не була актуальною. В цій сфері естонці мали рівні з нами стартові умови і, відповідно, проблеми, проте набагато відповідальніше поставились до їх вирішення, і наразі досягли певних успіхів. Тому їх досвід є надзвичайно корисним для нас, тим більше, що вони розповідають як про позитивні результати, так і про «підводні камені», які трапляються на шляху їх досягнення.

Діяльність проходить в рамках проекту «Естонський досвід діяльності житлових асоціацій та модель житлово-будівельного кооперативу» за фінансової підтримки Міністерства Закордонних Справ Республіки Естонія.