Литовський досвід імплементації Угоди мерів для українських громад

Представники органів місцевого самоврядування Чернігівщини знайомились та вивчали передовий досвід Литви, особливо міст-підписантів Угоди Мерів, у вирішенні локальних енергетичних проблем з 24 по 30 червня 2013 року.

Мета візиту делегації – обмін досвідом з регіонами Литви в галузі сталого енергетичного планування та встановлення партнерських зв’язків з колегами з Литви.

Програма візиту була дуже насиченою, учасники відвідали та зустрічались з представниками муніципалітетів, енергетичних компаній, громадських організацій з міст Вільнюс, Утена, Ігналіна, Каунас та Бірштонас. Міста – підписанти Угоди Мерів представили свій передовий досвід у розробці Планів Сталого Енергетичного Розвитку та продемонстрували можливості їх адаптації до локальних потреб. Українська делегація на реальних прикладах ознайомилась з вже існуючими варіантами використання додаткових інвестицій Європейського Союзу в реалізації Угоди Мерів.

Нові котельні на відходах деревини, використання газу, який добувається на сміттєзвалищах, використання сонячної та вітрової енергії – ось неповний перелік переваг для зниження викидів СО2 та зменшення залежності від монопольного постачальника енергії.
Маленький приклад міста Ігналіна: повний перехід від газу на опалювання деревиною, центральна система опалювання для усіх громадян міста, державних та соціальних установ. Повна реновація багатоповерхівок у співфінансуванні з власниками житла, що в кінцевому результаті дало змогу знизити тарифи на комунальні послуги.

Всі учасники проекту підкреслили важливість організації подібних ознайомчих візитів, можливості встановити прямі партнерські відносити з литовськими містами, а також висловили бажання зробити все можливе для покращення життя місцевих громад Чернігівщини через проекти розвитку.

Діяльність проходить за підтримки Програми Розвитку Співпраці і Сприяння Демократії МЗС Литовської республіки.