Янукович незаконно нагородив орденами патріархів Варфоломія та Кірілла

FILE1194Нагородження ієрархів світових православних Церков державними нагородами України з нагоди 1025-річчя хрещення Русі відбулося з порушеннями законодавчо встановленої процедури. Це випливає з відповідних законів України та указів президента України.

Зокрема, 27 липня 2013 року президент Віктор Янукович підписав указ № 393 про нагородження Вселенського патріарха Варфоломія І орденом Свободи – найвищою державною нагородою України, котру може отримати іноземний громадянин. Згідно з указом, патріарха нагороджено «за визначну церковну діяльність, спрямовану на піднесення авторитету православ’я у світі».

Водночас ухвалені Верховною Радою 10 квітня 2008 року зміни до Закону «Про державні нагороди» встановлюють перелік підстав, з яких може вручатися цей орден: «Для відзначення видатних та особливих заслуг громадян в утвердженні суверенітету та незалежності України, консолідації українського суспільства, розвитку демократії, соціально-економічних та політичних реформ, відстоювання конституційних прав і свобод людини і громадянина».

З тим же формулюванням «за визначну церковну діяльність, спрямовану на піднесення авторитету православ’я у світі» президент Янукович 27 липня удостоїв чотирнадцятьох ієрархів світових православних Церков другого за значенням ордена України – ордена Ярослава Мудрого І ступеня. Серед нагороджених є і Патріарх Московський і всієї Русі, глава Російської православної церкви Кірілл (указ № 397).

Однак указ президента про заснування цієї відзнаки від 23 серпня 1995 року встановлює, що з іноземних громадян орденом Ярослава Мудрого І ступеня можуть нагороджуватись тільки глави суверенних держав.

Крім того, згідно зі ст. 35 Конституції України, «Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа – від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов’язкова».

Як повідомлялось, крім того Янукович нагородив орденом «За заслуги» ІІІ ступеня п’ятьох митрополитів Російської православної церкви. Зокрема, митрополита Саранського і Мордовського Варсонофія, митрополита Волоколамського Іларіона, митрополита Бєлгородського і Старооскольського Іоанна, митрополита Мінського і Слуцького Філарета, митрополита Крутицького і Коломенського Ювеналія.

Священнослужителі РПЦ нагороджені «за значний особистий внесок у розвиток духовності, багаторічну плідну церковну діяльність та з нагоди відзначення в Україні 1025-річчя хрещення Київської Русі».

Нагадаємо, президент Росії Владімір Путін, який приїхав до Києва на святкування 1025-річчя хрещення Русі, також вручив державні нагороди РФ ієрархам УПЦ МП.

Тиждень

1 Commentaire

Les commentaires sont fermés.