Захищати тварин від жорстокого поводження заважають бджоли

«У приміщеннях житлових будинків заборонено утримувати на балконах і лоджіях тварин, зокрема птицю і бджіл.» – саме з цієї причини начальник управління житлового господарства департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Юрій Голець заперечує проти прийняття ухвали «Про захист котів від жорстокого поводження». Зокрема про це йдеться у документі, який підписав чиновник у відповідь на запропонований львівськими зоозахисниками проект впровадження європейської практики регулювання безпечного співжиття людей і котів на території міста та створення умов для гуманного зменшення популяції вуличних тварин.

Нагадаємо, що проект ухвали «Про заходи захисту котів від жорстокого поводження» був розроблений представниками Західно-українського товариства захисту тварин (ЗУТЗТ) з метою практично реалізувати задекларовані місцевою владою способи і підходи до гуманного регулювання чисельності безпритульних тварин, зокрема котів, шляхом біостерилізації. Окрім того, проект ухвали ставить за мету покращення санітарно-епідеміологічної та епізоотичної ситуації в місті шляхом вакцинації та візуальної ідентифікації вуличних котів. Передумовою створення ухвали став як позитивний практичний досвід європейських країн, так і переважна підтримка громадою міста саме гуманного шляху вирішення питання вуличних тварин.

«Реакція Юрія Гольця на розроблений і запропонований нами проект є доволі показовою. Вона цілком відверто демонструє не лише позицію повного несприйняття будь-яких сучасних ініціатив для вирішення питання безпритульних тварин, але й ставлення уповноважених чиновників до думки громади міста загалом, адже 10 червня близько трьох сотень учасників громадських слухань у міській раді одноголосно підтримали проект ухвали, – каже Наталія Куба, ЗУТЗТ, – Також ця недолуга спроба завадити Львову стати містом, яке реалізує європейські практики контролю стану і чисельності котів, підкреслено викриває критично низький рівень банальної обізнаності посадовців у питаннях, які, як не дивно, перебувають цілком у їхній відповідальності. Але за своїм змістом документ, який усупереч регламенту пафосно титулований словом «Заперечення», навіть близько не створює мінімальної площини для дискусії. І бджоли на балконі тут не головне. Основною підставою, з якої шановний пан Голець починає «заперечувати», вказано прийняту у 2009 році «Програму регулювання чисельності безпритульних тварин у місті Львові на 2009-2014 роки». Опустивши питання про повну відсутність будь-якої практичної реалізації цієї програми, звернемося до її суті. Суть ця полягає у застосуванні такого способу зменшення чисельності вуличних тварин як відлов, біостерилізація, тобто позбавлення здатності до розмноження хірургічним шляхом, та, головне, повернення тварини на колишнє місце мешкання. Можливо, пан Голець вважає, що колишнє місце мешкання розташоване десь поза межами нашого виміру. Або, що коти не належать до царства тварин. Саме тому він не вбачає необхідності підтримувати ухвалу, яка передбачає практичну реалізацію сценарію, який декларує Програма, за умови ще й таких речей як співпраця з громадськими організаціями та опікунами вуличних котів для запобігання жорстокому ставленню та ефективному контролю за популяцією. Загалом, зазначення нормативно-правового акту, який є однією з основних документальних підстав для створення і прийняття ухвали, у якості причини для її заперечення викликає в мене як мінімум нерозуміння, а то і враження, що Н.Хмель, вказаний як виконавець цього дивовижного плоду чиновницької уяви, відверто знущається над своїм керівником, підсунувши йому на підпис такий «шедевр».»

«Однозначно можна зробити лише один висновок – пан Голець не володіє інформацією про сучасні концепції регулювання кількості безпритульних тварин і, безумовно, він не зволив прочитати текст ухвали, – зазначає Наталя Вишневська, ЗУТЗТ, – Останнє прямо випливає з подальшого змісту «заперечення», де йдеться про заборону захаращувати сходові клітки, засмічувати місця загального користування та необхідність проводити регулярну дератизацію та дезінфекційні заходи. Все це має з ухвалою так само багато спільного, як утримання бджіл н! а балконі. Втім ситуація типова для випадків, коли вирішувати питання безпритульних тварин уповноважені люди, які мають до цього рівно такий самий стосунок. Ми передбачаємо, що представники управління житлово-комунального господарства і далі відкрито чинитимуть спротив нашим ініціативам, навіть суто технічно – затримуючи підпис чи безкінечно повертаючи документи на перегляд. У будь-якому випадку нашою метою є відкритий діалог з владою. Втім, сумніваюся, що нам вдасться сісти за круглий стіл з тим самим Юрієм Гольцем з його доброї волі. Принаймні сьогодні двері його кабінету перед нами зачинені. Імовірно, нашим чиновникам набагато більше імпонує реагувати в умовах публічного тиску з боку громадськості.»

Зазначимо, що Юрій Богданович Голець, будучи начальником управління житлового господарства департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради, є безпосереднім керівником Романа Гарматія, в.о. директора ЛКП «Лев», щодо неправомірної діяльності якого у прокуратуру Львівської області були спрямовані звернення від громади міста та депутата Верховної Ради України. Під час сесії Львівської міської ради 18 липня депутати зачитали звернення, у якому вимагали від муніципальної влади розпочати всебічне розслідування кричущих фактів злочинної діяльності керівництва і працівників ЛКП «Лев» та відсторонити Романа Гарматія від виконання обов’язків. Окрім порушення закону «Про захист тварин від жорсткого поводження», ухвали Львівської міської ради «Про затвердження Правил утримання і поводження з тваринами у м. Львові» та «Про затвердження Програми регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Львові на 2009-2014 роки» у громадських активістів є підстави підозрювати представників ЛКП «Лев» у зловживаннях фінансового характеру.

«Подвійні стандарти, якими керуються міські чиновники у житлово-комунальній сфері, виявляють себе перш за все не в тому, щоб укласти і підписати безглуздий текст, назвавши його «Заперечення». Це маніпуляція словами на рівні дитячого садочку. Головна підміна полягає у відвертому уникненні відкритої дискусії, – каже Юрій Микитюк, віце-президент ЗУТЗТ, – Ніхто не намагається навіть імітувати діалог з представниками громадських організацій. Нам було не лише відмовлено у високій аудієнції в Юрія Гольця, але й звинувачено у непорядності, адже ми вимагали пояснити, чому документ, який за процедурою має називатись «Зауваження», було найменовано «Заперечення». Імовірно, це розрахунок суто на емоційну реакцію депутатів, оскільки зміст документу ніяк не корелюється з його назвою, а тим більше самою ухвалою. Загалом, занадто багато накопичилось в громади питань до чиновників – і про вбивств тварин та інші зловживання в ЛКП «Лев», і бездіяльність уповноважених осіб в умовах масових отруєнь і безпритульних, і домашніх тварин, про відсутність будь-якої практичної реалізації задекларованих програм. Лише на офіційних звітах перед представниками впливових українських та міжнародних інституцій ми з подивом дізнаємося, що міські муніципальні структури не лише самозабутньо стерилізують та вакцинують безпритульних тварин, але й активно займаються прилаштуванням їх у добрі руки! Це дає нам розуміння, що наші локальні можновладці насправді знають, як має виглядати їхня робота. От тільки практика та зачинені перед носом у зоозахисників двері свідчать про неготовність підтверджувати свої слова ділом.»

Проект ухвали перебуває у процесі затвердження керівниками уповноважених муніципальних структур та запланована до розгляду депутатським корпусом Львівської міської ради у вересні.

Корисні посилання:

Ухвала –
http://vk.com/doc-54625407_205707745?dl=1ef8fe2e36ff4830da
Правила утримання і поводження з тваринами у м.Львові – http://zik.ua/ua/news/2008/02/15/126117
Програма регулювання чисельності безпритульних тварин у м.Львові на 2009-2014 роки – http://www8.city-adm.lviv.ua/inteam%5Cuhvaly.nsf/%28SearchForWeb%29/ECD5B016B6DFF6A9C2257642004F148A?OpenDocument

За додатковою інформацією звертайтеся:

Наталія Куба, ЗУТЗТ
097-4457626
natalker3@gmail.com

Юрій Микитюк, Віце-президент ЗУТЗТ
097 221 7593,

Наталя Вишневська, ЗУТЗТ
098-2576176
nataliavishnevska@gmail.com