Фюле заявив, що Росії не варто залякувати Україну через ЄС

Українська Правда

euБудь-який тиск на Україну, який чиниться для того, щоб зробити неможливим підписання Угоди про асоціацію з ЄС є неприйнятним.

Про це заявив європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Він також пояснив, що побоювання російської сторони щодо можливого негативного впливу на майбутню торгівлю з Україною є безпідставними.

Таку позицію єврокомісар озвучив під час переговорів з секретарем Ради національної безпеки і оборони України Андрієм Клюєвим у вівторок у Брюсселі.

“Ми торкнулися також нещодавніх подій в Україні, і я підтвердив позицію Європейського Союзу, що будь-який тиск ззовні на Україну, пов’язаний з амбіцією підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, є неприйнятним”, – сказав він.

Фюле згадав Росію: “У Москві були зроблені коментарі, що підписання Угоди про асоціацію та про зону глибокої і всеосяжної вільної торгівлі спровокує постійне посилення митних процедур для українських товарів, які йдуть в Росію”.

“Дозвольте мені нагадати, що Угода про асоціацію не спрямована на запобігання розвитку України конструктивних відносин з Митним союзом, поки вони базуються на повазі правил СОТ і не суперечать зоні глибокої та всеохоплюючої вільної торгівлі”, – додав він.

Єврокомісар зазначив, що стурбованість Росії щодо можливих проблем походження товарів також не має підстав.

При цьому Фюле вказав на те, що в контексті ЗМС Росії-України, товари, які будуть експортуватися Євросоюзом в Україну через майбутню ЗВТ не вимагатимуть “спеціального поліпшеного обігу при їх експорті з України до Росії”.

“Тому підписання Угоди про зону вільної торгівлі з третьою країною не може бути використане як виправдання для посилення митних процедур. Дозвольте мені підкреслити, що Угода про асоціацію не буде (підписана) ціною відносин з Росією і будь-яким іншим сусідом. Ми віримо, що від цього виграють усі сторони”, – зазначив європейський комісар.

Інтерфакс-Україна