Кампанія на захист ЗНО інформує майбутніх студентів про загрози, які можуть очікувати на них під час навчання

3 1 по 11 серпня приймальні комісії вищих навчальних закладів вивішують списки абітурієнтів, рекомендованих до зарахування на навчання за державний кошт. Тисячі молодих людей по всій Україні перевірятимуть свою наявність у цих списках та подаватимуть до приймальних комісій оригінали документів.

Завдяки активістам кампанії «Проти деградації освіти», майбутні студенти також отримують інформацію про ті загрози, які на них можуть очікувати під час здобуття вищої освіти.

В листівках, які активісти роздають біля приймальних комісій, йдеться про норми законопроекту №1187 «Про вищу освіту», авторами якого є народні депутати від Партії регіонів С. Ківалов, Г. Калетнік та М. Сорока. Цей документ передбачає можливість скорочення кількості студентів, які отримуватимуть стипендії, підвищення вартості контрактного навчання, скорочення держзамовлення, відрахування студентів за порушення будь-яких, встановлених керівництвом університету, правил, суттєве обмеження автономії вищих навчальних закладів, повернення вступних іспитів та низку інших антиосвітніх “нововведень”.

Ті ж абітурієнти, які не знайшли свої імена у списках, рекомендованих до зарахування, і мають намір повторно складати ЗНО наступного року, дізнались, що 2013 рік може стати останнім роком вступу за результатами зовнішнього незалежного оцінювання. Завдяки ще одному освітньому законопроекту – про внесення змін до чинного закону «Про вищу освіту» – батька й сина Калетніків, може бути запроваджено корупційну систему вступних іспитів. Виші отримають право проводити вступні іспити за власними вимогами, що призведе до нівеляції ЗНО та стрімкого зростання рівня хабарництва у ВНЗ. Таким чином майбутнім абітурієнтам загрожує втрата можливості прозорого та справедливого вступу до вищих навчальних закладів.

Нагадаємо, що кампанія на захист ЗНО була розпочата в червні цього року в рамках більш широкої кампанії «Проти деградації освіти». Листівки з описом загрози нівеляції зовнішнього незалежного оцінювання активісти поширювали під пунктами здачі ЗНО у 25 містах України під вищими навчальними закладами під час вступної кампанії і продовжують інформувати майбутніх студентів протягом першої половини серпня в період подачі оригіналів документів до приймальних комісій ВНЗ.

Донецьк

z1

z2

В Донецьку на протидію поширенню листівок відрядили охоронця університету, який намагався залякати активістів погрозами викликати міліцію, а натомість отримав лікбез про право на поширення інформації, яке гарантує громадянам Конституція України.

z3

z4

Полтава

z5

z6

Харків

z7

z8

Луганськ

z9

Севастополь

z10

Черкаси

z11

z12

z13

Одеса

z14

z15

Тернопіль

z16

z17

z18

z19

Київ

z20

z21

z22

z23

z24

z25

z26

z27

 

Джерело: “Вставай і дій!”