Pussy Riot: рік після вироку

6A7A1B51-1A8C-491F-A028-E4364DFF2B52_w640_r1_s_cx0_cy8_cw0Рік тому, 17 серпня 2012 року, дівчат з російської панк-групи Pussy Riot засудили за виступ у московському храмі Христа Спасителя з панк-молебнем «Богородице, Путіна прожени!» Надію Толоконникову і Марію Альохіну засудили до двох років позбавлення волі за хуліганство, вчинене з мотивів релігійної ненависті. Катерині Самуцевич дали умовний термін.

Весь час, поки Надія Толоконникова і Марія Альохіна, мами двох маленьких дітей, перебувають в ув’язненні, адвокати намагаються домогтися їх умовно-дострокового звільнення або переведення в колонії ближче до Москви.

Толоконникова відбуває покарання в Мордовії, вона відмовляється брати участь у самодіяльності, зокрема, в конкурсі краси «Міс Чарівність», і тому адміністрація вважає, що Надія не встала на шлях виправлення.

Марія Альохіна сидить в Березниках Пермської області. У неї також не склалися відносини з адміністрацією колонії, якій здається, що горда Альохіна поводиться «демонстративно» і порушує режим. Наразі їм обом відмовили у достроковому звільненні. Можливо, Альохіну переведуть з Пермської області в одну з колоній Нижегородської області. Тюремники цю інформацію не підтверджують.

Про те, як живеться родині Надії Толоконникова, поки вона в ув’язненні, як переживає розлуку її п’ятирічна дочка Гера, Радіо Свобода розповідає чоловік Наді Петро Верзилов.

«Дочка живе зі мною, щоправда, зараз вона на канікулах у селі. Для Гери не бачити Надю важко. Але Гера постійно говорить з нею по телефону, ми їздимо на побачення в колонію, де Гера малює плани звільнення Наді з ув’язнення. Надя переживає розлуку набагато важче. Плани, коли Надя вийде – продовжити займатися політичною діяльністю попри репресії. Ніщо не змусить нас змінити спосіб життя або наші політичні погляди», – сказав чоловік Надії Толоконникової.

У Марії Альохіної п’ятирічний син Філіп, який зараз живе з її цивільним чоловіком Микитою Демидовим.

«Коли ми вперше приїхали до Маші в колонію, я дуже здивувався – Філя бігав, радісно шумів, грав у футбол. Він побачив маму і дуже зрадів… Коли мама зникла, Філя спочатку не поставив жодного запитання – вона і раніше могла зірватися і поїхати на пару тижнів… Після того, як Машу посадили, всі родичі мені радили, що Філі говорити, а що не говорити. Я розповів йому правду – що мама голосно заспівала в храмі Христа Спасителя, це комусь не сподобалося, прийшла міліція і забрала її до в’язниці. Зараз все більш-менш нормально. Ми розмовляємо з Машею по телефону раз на тиждень, раз на три місяці їздимо на побачення в колонію, де буваємо разом по три дні. А в перший раз, коли Філя прийшов на побачення до мами в СІЗО в Печатниках, там потрібно було розмовляти по телефону через скло, і Маша відвернулася і півгодини плакала, а Філя сидів і злякано мовчав», – розповів Микита Демидов.

Скандальний виступ дівчат в храмі Христа Спасителя спровокував не менш скандальну громадську дискусію. Деякі православні діячі пропонували дівчат публічно відшмагати, найбільш радикальні віруючі жадали крові, помірно налаштовані громадяни вважали, що їх достатньо засудити до громадських робіт і відпустити.

Протодиякон Андрій Кураєв, на відміну від офіційних діячів РПЦ, завжди був проти ув’язнення дівчат.

«Моя позиція не змінилася. Я вважав і вважаю, що вирок був би бажаний, але без тюремного терміну. Вирок потрібен як якась заява, що так чинити не варто. Але водночас, щоб він був безкровним і не викликав страждань у цих молодих жінок. Питання всепрощення – це питання моєї особистої гігієни. Якщо я на когось злюся, то шкоджу насамперед собі», – наголосив Кураєв.

Ще до оприлюднення обвинувального вироку своє ставлення до справи Pussy Riot публічно висловили російські співачки Валерія та Олена Ваєнга. Вони закликали суворо покарати безбожниць, що образили їхні почуття, і закликали владу посадити дівчат за ґрати. На захист Pussy Riot виступили зарубіжні музиканти. Зі зверненнями до російської влади з проханням не переслідувати дівчат і звільнити їх зверталися Пол Маккартні, Мадонна, Йоко Оно, Оззі Осборн, Бйорк, групи Franz Ferdinand і Radiohead.

Справа Pussy Riot спонукала російських законодавців ухвалити Закон про захист почуттів віруючих. Він набув чинності з 1 липня. Крім тюремного терміну до 3 років, винним загрожують виправні роботи або штраф у розмірі до 500 тисяч рублів.

«Це не вирок, а помста, справжня розправа. Це страшно, бо розумієш, що ця машина в будь-який момент може розправитися з будь-яким невинуватим, в тому числі і з тобою», – каже адвокат Віолетта Волкова, яка називає вирок абсурдним.

Відразу після обвинувального вироку Надія Толоконникова і Марія Альохіна отримали потужну міжнародну підтримку: правозахисна організація Amnesty International визнала їх в’язнями сумління. У серпні 2012 року група стала кандидатом на премію Кандинського в номінації «Проект року». У жовтні того ж 2012 британський журнал ArtReview опублікував список ста найвпливовіших людей у сучасному мистецтві. Активістки з Росії посіли в ньому 57 місце.

У листопаді минулого року Pussy Riot стали 16-ми в рейтингу 100 найвпливовіших мислителів року за версією журналу Foreign Policy, а в грудні дівчата увійшли до списку людей, що найбільше вражають, за версією американського порталу Business Insider. Їхнім головним досягненням видання називає не сам виступ у храмі Христа Спасителя, а холоднокровність, з якою вони зустріли «надмірну реакцію з боку путінського апарату».

Матеріал підготувала Любов Чижова

Радіо Свобода