Український Дім в Одесі святкує свою другу річницю!

Насправді йому вже понад 100 років, але не такою вже й простою була його доля.

Про це – пряма мова від натхненниці поточного етапу відродження Українського Дому Наталі Чайчук, яка надала для його розміщення власну нерухомість:

Святковий день видався насиченим. Хоча гостей в Українському домі Одеси ніколи не бракує, 25-го серпня впродовж дня тут не те, що яблуку ніде було впасти, не змогле б, мабуть, впасти й найдрібнесеньке зернятко.  Хоча свіжих ідей, які ще мають прорости у майбутньому, було вдосталь.

Офіційна програма виглядала так:

13:00 виступ гурту «Зорецвіт»
14:00 – благодійна лотерея
15:00 – круглий стіл присвячений світлій пам’яті Михайла Комарова. Зустріч української спільноти Одеси з «Просвітою Галицького району м.Львова».
15:00 – відкриття виставки художниці Лариси Дем’янишної (м.Южний). Живопис, акварель, ілюстрації до книги «Весілля».
17:00 – презентація проекту «100 книжок для сільської бібліотеки». Звіт про діяльність проекту в Одеській області і зустріч з ініціатором проекту, письменницею Мілою Іванцовою.
18:00 Міла Іванцова (м.Київ) презентує свої нові книги

Тож, впродовж дня заходи перетікали один в одний, хтось з гостей вже йшов, хтось тільки-но приєднався, було гомірно, душевно і святково.

Спочатку Зоя Казанжи весело роздавала щасливчикам книжки-вироби української декоративної культури і символіки та інші цікавинки:

Потім разом із гостями з Галицького районного об’єднання ВУТ “Просвіта” тепло згадували Михайла Комарова, його родину, його одеський період життя та внесок у розвиток української культури.
Марія Козак, серетар Галицької “Просвіти” озвучила пропозицію львів’ян до одеситів – домогтися відкриття пам’ятника Михайлові Комарову в Одесі. Для цього львів’яни готові надати всебічно підтримку, але рішення має бути прийняте на місцевому рівні.  Львів’яни хоті б подарувати Одесі меморіальну табличку Соломії Крушельницької. Місцем розташування таблички цілком може стати будинок, в якому мешкала родина Комарових, адже співачка саме у ньому й гостювала.

Одночасно можна було й побачити роботи Лариси Дем’янишної

Деякі роботи є й на сторінці художниці у фейсбуці, але краще таки бачити їх вживу.

А далі вже до свткувальників приєдналася й письменниця Міла Іванцова, ініціаторка і наставниця акції «100 книжок для сільської бібліотеки»

Тут присутні почули багато зворушливих історій. Й про те, як книжки віддавали, й як приймали, й як возили.
Було тут й про 10-річного хопчика, який отримав виправний термін за пограбування продуктовного ларька, бо хотів їсти. Й про бабусю, яка приносила по 3-4 книжки щоразу і ще кілька годин сиділа в кав’ярні, читала їх, прощалася. І як в однокімнатну хрущовку ніяк не ставало ліжечко для новонародженого і тому хазяйці довелося пожертвувати книжковою шафою. І як вона ридала біля тієї шафи, прощаючися.  І як свої книжки віддавала жінка на візочку, яка відчувала, що жити їй залишилося недовго.
Історії, звісно, розчулили.
Але навіть учасникам цих сумних епізодів акція додала позитиву –  адже вона звільняє книжки з полону й дає їм нове життя.
Були й історії більш кумендні. Наприклад, одна жінка забула забрати з книжок заховані там гроші і за кілька днів повернулася за ними.  А ще в книжках познаходилися різні цікаві листівки, листи та закладки.
Акція не закінчується. Несіть свої книжки до “Книгарні-Кав’ярні“, ставайте учасниками історій на свій власний смак: зворушливих, обнадійливих, веселих.
А презентація нових книжок Міли Іванцової вийшла надто короткою – постійні відвідувачі “Книгарні-Кав’ярні” вже так її “розсмакували”, що у лічені хвилини розкупили усі залишки її книжок у крамниці.
А тим часом Мілу гостинно запрошують зустрітися із читачами ще у Южному та Іллічівську….
Так що побажаємо й Українському Дому, й Книгарні-Кав’ярні, й акції “100 книжок…”, й сільськім бібліотекам, і Мілі Іванцовій витривалості та натхнення.  Вони їм точно ще знадобляться!
Більше фото – тут
І на додачу – коментар від Міли Іванцової
Хороший, щирий там був учора острівець української культури, книги, пісні, вишиванки! Дякую організаторам! І ще раз уклін за таку активну підтримку акції “100 книжок для сільської бібліотеки”!
Українській Дім залюбки відвідувала Людмила Ямщикова
A propos Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.