Український Дім в Одесі святкує свою другу річницю!

Насправді йому вже понад 100 років, але не такою вже й простою була його доля.

Про це – пряма мова від натхненниці поточного етапу відродження Українського Дому Наталі Чайчук, яка надала для його розміщення власну нерухомість:

Святковий день видався насиченим. Хоча гостей в Українському домі Одеси ніколи не бракує, 25-го серпня впродовж дня тут не те, що яблуку ніде було впасти, не змогле б, мабуть, впасти й найдрібнесеньке зернятко.  Хоча свіжих ідей, які ще мають прорости у майбутньому, було вдосталь.

Офіційна програма виглядала так:

13:00 виступ гурту «Зорецвіт»
14:00 – благодійна лотерея
15:00 – круглий стіл присвячений світлій пам’яті Михайла Комарова. Зустріч української спільноти Одеси з «Просвітою Галицького району м.Львова».
15:00 – відкриття виставки художниці Лариси Дем’янишної (м.Южний). Живопис, акварель, ілюстрації до книги «Весілля».
17:00 – презентація проекту «100 книжок для сільської бібліотеки». Звіт про діяльність проекту в Одеській області і зустріч з ініціатором проекту, письменницею Мілою Іванцовою.
18:00 Міла Іванцова (м.Київ) презентує свої нові книги

Тож, впродовж дня заходи перетікали один в одний, хтось з гостей вже йшов, хтось тільки-но приєднався, було гомірно, душевно і святково.

Спочатку Зоя Казанжи весело роздавала щасливчикам книжки-вироби української декоративної культури і символіки та інші цікавинки:

Потім разом із гостями з Галицького районного об’єднання ВУТ “Просвіта” тепло згадували Михайла Комарова, його родину, його одеський період життя та внесок у розвиток української культури.
Марія Козак, серетар Галицької “Просвіти” озвучила пропозицію львів’ян до одеситів – домогтися відкриття пам’ятника Михайлові Комарову в Одесі. Для цього львів’яни готові надати всебічно підтримку, але рішення має бути прийняте на місцевому рівні.  Львів’яни хоті б подарувати Одесі меморіальну табличку Соломії Крушельницької. Місцем розташування таблички цілком може стати будинок, в якому мешкала родина Комарових, адже співачка саме у ньому й гостювала.

Одночасно можна було й побачити роботи Лариси Дем’янишної

Деякі роботи є й на сторінці художниці у фейсбуці, але краще таки бачити їх вживу.

А далі вже до свткувальників приєдналася й письменниця Міла Іванцова, ініціаторка і наставниця акції «100 книжок для сільської бібліотеки»

Тут присутні почули багато зворушливих історій. Й про те, як книжки віддавали, й як приймали, й як возили.
Було тут й про 10-річного хопчика, який отримав виправний термін за пограбування продуктовного ларька, бо хотів їсти. Й про бабусю, яка приносила по 3-4 книжки щоразу і ще кілька годин сиділа в кав’ярні, читала їх, прощалася. І як в однокімнатну хрущовку ніяк не ставало ліжечко для новонародженого і тому хазяйці довелося пожертвувати книжковою шафою. І як вона ридала біля тієї шафи, прощаючися.  І як свої книжки віддавала жінка на візочку, яка відчувала, що жити їй залишилося недовго.
Історії, звісно, розчулили.
Але навіть учасникам цих сумних епізодів акція додала позитиву –  адже вона звільняє книжки з полону й дає їм нове життя.
Були й історії більш кумендні. Наприклад, одна жінка забула забрати з книжок заховані там гроші і за кілька днів повернулася за ними.  А ще в книжках познаходилися різні цікаві листівки, листи та закладки.
Акція не закінчується. Несіть свої книжки до “Книгарні-Кав’ярні“, ставайте учасниками історій на свій власний смак: зворушливих, обнадійливих, веселих.
А презентація нових книжок Міли Іванцової вийшла надто короткою – постійні відвідувачі “Книгарні-Кав’ярні” вже так її “розсмакували”, що у лічені хвилини розкупили усі залишки її книжок у крамниці.
А тим часом Мілу гостинно запрошують зустрітися із читачами ще у Южному та Іллічівську….
Так що побажаємо й Українському Дому, й Книгарні-Кав’ярні, й акції “100 книжок…”, й сільськім бібліотекам, і Мілі Іванцовій витривалості та натхнення.  Вони їм точно ще знадобляться!
Більше фото – тут
І на додачу – коментар від Міли Іванцової
Хороший, щирий там був учора острівець української культури, книги, пісні, вишиванки! Дякую організаторам! І ще раз уклін за таку активну підтримку акції “100 книжок для сільської бібліотеки”!
Українській Дім залюбки відвідувала Людмила Ямщикова
About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.