“Свобода мирних зібрань та ідентифікація міліції”

ПРЕС-АНОНС

Центр Громадянських Свобод

запрошує на круглий стіл

«СВОБОДА МИРНИХ ЗІБРАНЬ

ТА ІДЕНТИФІКАЦІЯ МІЛІЦІЇ»

 

Захід відбудеться 11 вересня, о 14:00 в Офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (м. Київ, вул. Інститутська, 21/8).

 

Скільки разів ми бачили як знеособлений “Беркут” при повній амуніції тягне по асфальту “озброєних” хіба транспарантами, мегафонами або телекамерами й мікрофонами громадян? Як правило,в підсумку ці правоохоронці не лише не несуть відповідальності за свої протиправні дій, ми навіть не можемо встановити їх особу. А це – перша запорука безкарності. Група громадського спостереження “ОЗОН”, яка здійснює системне спостереження за мирними зібраннями в Україні, не раз стикалася з подібними випадками під час моніторингу вуличних акцій в різних українських містах.

Протягом останнього часу у Верховній Раді України було зареєстровано два законопроекти, які тим чи іншим чином пропонують вирішити проблему анонімності працівників правоохоронних органів, що забезпечують громадський порядок під час мирних зібрань. Один із них підготувала громадськість спільно з шістьма народними депутатами (Лесею Оробець, Геннадієм Москалем, Михайлом Головком, Андрієм Парубієм, Ростиславом Павленком, Віктором Чумаком). Другий подав Олександр Бригінець.

У чому полягає різниця між цими законопроектами? Наскільки ефективно кожен із них здатен вирішити проблему анонімності правоохоронців? Та як можна вдосконалити ці документи?

Про це поговоримо за круглим столом за участі представників Групи громадського спостереження “ОЗОН”, Центру Громадянських Свобод (який є ініціатором заснування “ОЗОНу”), представників Секретаріату Уповноваженого, експертів та громадських активістів. Серед запрошених також  народні депутати – автори згаданих законопроектів, народні депутати, що входять до профільних комітетів Верховної Ради, представники Адміністрації Президента, МВС та прокуратури. Російським досвідом щодо узаконення ідентифікації правоохоронців поділяться учасники Молодіжного правозахисного руху.

Під час круглого столу Група громадського спостереження також оприлюднить підсумки моніторингів мирних зібрань в Україні протягом останніх кількох місяців та озвучить свої рекомендації щодо забезпечення свободи мирних зібрань, адресовані органам державної влади. Окрім того, відбудеться “посвячення” в ОЗОНівці.

Для акредитації, а також у разі виникнення додаткових питань, телефонуйте 067 246 43 43 (Марія) або пишіть tomak.maria[at]gmail.com

 

Довідково:

«Група громадського спостереження «ОЗОН» – це проект Центру Громадянських Свобод (ЦГС), спрямований на формування та підготовку груп молодих людей по всій країні, які здійснюватимуть систематичне спостереження за мирними зібраннями та оприлюднюватимуть висновки та рекомендації за їх підсумками. В історії українських мирних зібрань вперше з’являється «третя сила»: «ОЗОНівці» не підтримують ані учасників протесту, ані представників правоохоронних органів. Вони завжди залишаються НАД процесом. Їх завдання – фіксація мирних акцій, допомога у встановленні цивілізованих контактів між демонстрантами й правоохоронцями та допомога у нейтралізації конфліктів. Протягом лютого – серпня 2013 учасники ОЗОНу здійснили спостереження за більше як 40 акціями у Вінницькій,  Волинській,  Дніпропетровській,  Донецькій,  Закарпатській,  Запорізькій,  Київській,  Кіровоградській,  Львівській,  Сумській,  Хмельницькій областях та Автономній Республіці Крим. За їх підсумками напрацьовані рекомендації щодо покращення ситуації з мирними зібраннями в Україні.

 

ОЗОН – це спостереження як ПРИСУТНІСТЬ.

Сама присутність добре організованих та підготовлених  людей між учасниками мирних зібрань та правоохоронними органами сприяє збереженню правового порядку.

 

ОЗОН – це спостереження

як МОНІТОРИНГ.

Група громадського спостереження займається незалежною фіксацією та описом подій, які мали місце.

 

ОЗОН – це спостереження як МЕДІАЦІЯ.

Група громадського спостереження залишається нейтральною за будь-яких обставин, тому може допомогти при встановленні контактів між учасниками мирних зібрань та правоохоронними органами.

 

ОЗОН відмовляється від будь-якої політичної атрибутики і знаходиться МІЖ сторонами.

 

 

 

 

Проект реалізується за фінансової підтримки Міжнародної громадської організації Дім Свободи, програми «Матра» (Посольство Королівства Нідерландів).