“Третя Українська Республіка”: підтримати європейський вибір!

 indexУ приміщенні Тернопільської крайової організації НРУ відбулось чергове засідання ініціативної групи громадського руху “Третя Українська Республіка”.

Ініціаторами руху розглянуто низку організаційних питань. Зокрема, про підготовку й узагальнення пропозицій для написання Плану  зміни української політико-правової та економічної системи, створення ефективної мережі активістів і учасників руху, підготовка робочої наради з Юрієм Луценком. Обговорено питання співпраці з головними опозиційними партіями Тернопільщини та громадськими організаціями.

Окремо розглянуто питання гальмування владою процесу підписання Угоди про асоціативне членство між Україною та Європейським Союзом та спроби інформаційного і торгівельного тиску Росії на Україну. З питання євроінтеграції прийнято Звернення до громадян, опозиційних політичних сил і влади Тернопільщини.

Ініціативна група  громадського руху “Третя Українська Республіка” пропонуватиме Тернопільській обласній раді розглянути питання економічного тиску Росії на Україну на сесії облради і прийняти Звернення з цього приводу до Єврокомісії.

********

ЗВЕРНЕННЯ

ініціативної групи руху “Третя Українська Республіка” до громадян, опозиційних політичних сил і влади Тернопільщини 

 

Трохи більше двох місяців відділяє Україну від межі, яка може назавжди змінити не тільки політичну карту Європи, а й долю нашого народу. Вікові устремління українців влитися в європейську сім’ю близькі до здійснення. Листопадовий саміт у Вільнюсі може докорінно змінити наше життя на поступ до процвітання, повернути загублене почуття власного достоїнства й значимості. Фактично, цим документом закладається правовий фундамент майбутнього, розвиток більш відкритого суспільства, інтегрованого в європейський простір демократії.

Попри те, що опозиція спонукала владу поміняти хаотичну багатовекторність на європейський напрямок, низка домашніх завдань Україною так й не виконані. У першу чергу це стосується реформи судочинства, виборчого законодавства та вибіркового правосуддя.

Підписанням Угоди про асоціацію з Євросоюзом Україні надається унікальна можливість позитивно впливати на соціальний, економічний та моральний клімат, створити умови для гармонійного розвитку особистості. Побудова глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі докорінно змінить інвестиційний, торгівельний та управлінський ландшафт.

На жаль, влада продовжує топтатися на місці. Ця нерішучість породжує сумніви у правдивості її намірів. Тим паче, що чисельні обіцянки, як правило, розходяться з ділом.

Враховуючи нинішній шалений інформаційний і торгівельний тиск з боку Росії, а також високу степінь інтегрованості російського чиновництва в українську владу, є небезпека зриву підписання Угоди. Втім, головною небезпекою залишаються внутрішні причини – вперте невиконання владою своїх зобовязань перед Європою.

Усвідомлюючи значення історичного рішення підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, ініціативна група руху “Третя Українська Республіка” звертається до громадян Тернопільщини, політиків, громадських активістів, представників бізнесу, наукової і творчої інтелігенції, а також влади консолідуватися довкола ідеї євроінтеграції, підтримати європейський вибір українського народу. Можливо, це останній історичний шанс для збереження своєї незалежності За своєю значимістю ця подія може стати врівень з Всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року про незалежність.

Окремо звертаємося до влади. Не оступіться хоча б нині. Проявіть свою рішучість і щире прагнення бути владою українською. Застосуйте урядові і неурядові важелі для прискорення виконання зобов’язань перед європейською спільнотою. Зокрема, беззастережне виконання всіх 11 пунктів  “списку Фюле”, включно із звільненням Юлії Тимошенко.

 

11 вересня 2013 року

м. Тернопіль