В Апараті ВРУ “поділяють стурбованість”, але не дуже активно

Якщо на офіційному сайті Верховної Ради України ви зайдете в розділ “законодавство“, а далі у “пошуці за реквізитами” наберете “9306-ХІ”, ви побачите те, чого там бути не повинне – т.зв. Указ президії верховної ради СРСР “Про порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій в СРСР”.

Цей одіозний і реакційний акт неіснуючого органу неіснуючої тоталітарної держави давно не має чинности в Україні принаймні з однієї простої причини: він, встановлюючи не заявницький, а дозвільний порядок проведення мирних зібрань (і взагалі регулюючи відносини громадян СРСР, яких нема, з органами СРСР, яких теж нема), прямо і відверто суперечить ст.39 Конституції України, ст.11 Конвенції з захисту прав людини та основоположних свобод та ст.21 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. Це прямо визнано і Вищим адміністративним судом України.

Вочевидь, наявність цього псевдодправового мотлоху на офіційному сайті Верховної Ради дезінформує щодо його чинности і суспільство і “суб’єктів владних повноважень” – кілька десятків органів місцевого самоврядування наприймали власних актів (які “Майдан Моніторинг” зараз активно ліквідує по всій Україні, спонукаючи до дій прокуратуру), що обмежують свободу мирних зібрань, саме з посиланням на цей “указ“.

Тож ми звернулися до керівництва Апарату Верховної Ради України з простою пропозицією – прибрати сміття з розділу “законодавство”. Відповідь – до вашої уваги:

АВРУ-указссср-відповідь2

Тож, на сьогодні “указ” продовжує засмічувати офіційний сайт Верхоради, бо в Апараті воліють “вносити корективи” лише після прийняття закону про свободу мирних зібрань. Втім, від цього совецький мрець не оживе, чинности знову аж ніяк не набуде, а організатори мирних зібрань можуть сміливо посилатися на Постанову ВАСУ №6 від 21.05.12.

…Ми були вже зовсім вирішили констатувати принаймні ледачість працівників Апарату ВРУ, але … помітили, що деякі зміни таки сталися. Над текстом дохлого совкового нормативного одоробла зникло небесно-блакитного кольору слово “чинний“. І це – правильно. І за це дякуємо :).

 

Олександр Северин, к.ю.н.,

ІЦ “Майдан Моніторинг”