Наркозалежних осіб та секс-працівниць навчали захищати свої права

В Україні офіційно зареєстровано 158,6 тисяч наркозалежних осіб та, згідно оцінок експертів, налічується понад 70 тисяч жінок, які працюють в сфері надання секс-послуг, але проблеми порушень прав представників цих уразливих груп тривалий час не отримували належної уваги.

Особи, які споживають наркотичні речовини та робітниці, що надають секс-послуги, зазвичай, з точки зору усередненої «суспільної моралі», не отримують особливого «одобрямсу». Але при цьому вони не перестають бути людьми і не втрачають право на повагу до прав людини.

Щоправда, чимало правоохоронців так не вважають і регулярно їх права зневажають.

Так, майже рік тому до Асоціації УМДПЛ надійшло повідомлення про те, що у ранковий час, під час роботи пункту замісної підтримувальної терапії у Тернопільському обласному комунальному центрі профілактики і боротьби зі СНІДом, було затримано низку клієнтів програми ЗПТ. Нагадаємо, така терапія дає можливість позбавлятись від залежності не шляхом болісної, іноді небезпечної для життя детоксикації, а під наглядом лікаря, поступово зменшуючи дозу наркотичного препарату.

Втім, це, вочевидь, не дуже хвилювало доблесних міліціонерів: без повідомлення про причину затримання, клієнтів програми ЗПТ було доставлено до Тернопільського міського відділу УМВС, де були зроблені фото усіх затриманих та знято відбитки їх пальців.

Асоціація УМДПЛ направила відповідне звернення до Представника Уповноваженого ВР з прав людини Юрія Бєлоусова. В результаті виїзної перевірки працівниками Секретаріату Омбудсмена вищевказані факти підтвердились – виявилося, що більш ніж 40 осіб було безпідставно затримано та доставлено у відділення міліції. Матеріали перевірки були направлені для реагування до прокуратури Тернопільської області.

Прокуратурою було розпочато кримінальне провадження за фактом незаконного затримання пацієнтів замісної підтримувальної терапії. Однак незабаром постраждалих почали викликати для дачі пояснень, де «просили» писати, що вони не мають жодних претензій до міліції…

На жаль, подібні випадки є непоодинокими. Незважаючи на те, що в Україні офіційно зареєстровано 158,6 тисяч наркозалежних осіб та, згідно оцінок експертів, налічується понад 70 тисяч жінок, які працюють в сфері надання секс-послуг, проблеми порушень прав представників цих уразливих груп тривалий час не отримують належної уваги з боку держави. Через це означені групи залишаються соціально ізольованими, що є однією з причин високого рівня стигматизації та насильства з боку правоохоронців.

Як правило, насильство з боку міліції супроводжується незаконними арештами, шантажем, підкиданням наркотиків, вимаганнями та іншими протиправними діями, а особливості уразливих груп створюють значні перешкоди для оскарження ними незаконних дій правоохоронців.

За численною інформацією, що поширюється в правозахисних мережах, наркозалежні, доставлені в територіальні органи внутрішніх справ, часто умисно, з метою отримання необхідних свідчень під загрозою настання тяжких наслідків, викликаних абстинентним синдромом, а також загрозою переривання курсу медичного лікування учасників програм ЗПТ, не забезпечуються необхідною медичною допомогою.

Багато питань з порушенням прав наркозалежних, в тому числі, й доступу до лікування, існує в СІЗО та інших установах пенітенціарної системи України.

Таким чином, переважна частина означених проблем залишається прихованою для правосуддя, а суспільство не має можливості оцінити реальні масштаби дискримінації зазначених уразливих груп.

Тому Асоціація УМДПЛ запланувала впровадити механізм громадських розслідувань порушень прав споживачів наркотиків, учасників програм ЗПТ, робітниць комерційного сексу – у співпраці з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини – з метою загального покращання стану дотримання прав цих вразливих категорій осіб. Проект підтриманий Міжнародним фондом «Відродження».

І першим кроком на цьому шляху стало проведення тренінгу з захисту прав вразливих груп (наркозалежних осіб та секс-працівниць) від порушень з боку правоохоронних органів, що відбувся 14-15 листопада 2013 року в м. Києві.

До участі у ньому були запрошені працівники неурядових громадських організацій, що опікуються правами зазначених вразливих груп, здійснюють їх сервісний супровід і надають різного роду допомогу – психологічну, правову, медичну тощо, а також безпосередньо представники цих груп.

25 учасників тренінгу з усієї України мали змогу поспілкуватися з правозахисниками та представниками Секретаріату Омбудсмена, отримати загальні відомості про механізми захисту прав людини, знання про основи національного та міжнародного законодавства щодо повноважень правоохоронців під час затримання особи та інших процесуальних дій, в тому числі – стандарти умов тримання в органах внутрішніх справ та забезпечення охорони здоров’я затриманих, базову інформацію про способи виявлення основних порушень прав уразливих груп в діяльності правоохоронних органів. І, найголовніше, – основні навички з захисту та відновлення порушених прав.

Важливою темою для слухачів стала інформація про діяльність Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, спрямована на захист прав людини та поновлення порушених прав.

В якості викладачів виступили тренери-практики: керівник проекту Андрій Толопіло та працівники Секретаріату Омбудсмена Сергій Швець і Петро Грибан. Інтерактивні лекції, обговорення, відповіді на запитання дозволили всім слухачам максимально ґрунтовно засвоїти тематику тренінгу.

Була налагоджена відповідна комунікація з усіма учасниками тренінгу, що дозволить у майбутньому мати зворотній зв’язок, залучати їх до правозахисних, навчальних і моніторингових заходів, що здійснюватимуться Асоціацією УМДПЛ.

До речі, в рамках реалізації цього проекту, Асоціацією УМДПЛ вже найближчим часом заплановано проведення тренінгів з підготовки моніторів, які будуть приймати участь у громадських розслідуваннях порушених прав вразливих груп.

Юрій Чумак