Депутати всіх рівнів Чернігівщини підтримали #Євромайдан

7 грудня вдень на центральній Красній площі Чернігова відбулися збори депутатів різних рівнів, які відгукнулися на заклик обласного Штабу національного спротиву відсвяткувати День місцевого самоврядування під час Євромайдану.

Суботній мітинг у Чернігові розпочався з благословення священика та зібрав близько 500 чоловік, у тому числі, за повідомленням представників ВО «Батьківщина», понад 200 депутатів місцевих рад різних рівнів Чернігівської області. Серед них були і народні депутати Валерій Дубіль, Сергій Аверченко, Андрій Шевченко, Лілія Гриневич, Тетяна Слюз та Руслан Марцинків.

Перед початком мітингу державні виконавці зачитали організаторам постанову суду про заборону встановлення звукопідсилюючої техніки та наметів, але все одно мирна акція розпочалась. Правоохоронців на цей час по периметру площі було багато, але вони у процес не втручалися.

Народні депутати нагадали присутнім про події 30 листопада на Майдані Незалежності, коли «Беркут» жорстоко розігнав учасників ЄвроМайдану, поділилися враженнями про те, що зараз відбувається у столиці. Вони оголосили головні вимоги учасників мирної акції протесту та закликали всіх чернігівців приїхати в Київ 8 грудня для участі у народному Віче.

Присутні на мітингу жителі Чернігівщини гаряче підтримували вимоги щодо відставки уряду та президента, притягнення до відповідальності міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, проведення дострокових президентських і парламентських виборів та звільнення політв’язнів в Україні.

Народний депутат Сергій Аверченко виступив на цьому мітингу в робочому одязі коменданта Євромайдану і закликав усіх присутніх приїхати в столицю. Крім того, поділився враженнями від антимайдану, який знаходиться попід Верховною Радою. За його словами, депутату не те що не змоги виступити зі сцени, а й навіть не хотіли пускати на подвір’я Верховної Ради, начебто це є чиясь приватна територія. А на справжньому Майдані чоловік похилого віку запитав депутата: «Ви за гроші чи за правду?» – і дав на знак підтримки 5000 гривень.

Екс-начальник обласного управління МВС Іван Катеринчук обурився поведінкою працівників спецпідрозділу «Беркут», які 30 листопада побили учасників мирної акції в Києві.

«Я і ветерани органів внутрішніх справ обурені й засуджуємо дії працівників спецпідрозділу «Беркут», котрі побили студентів», – заявив генерал-майор міліції на зборах депутатів всіх рівнів.

За його словами, колишні співробітники правоохоронних органів вимагатимуть від влади, щоб всі, хто застосував проти мирних демонстрантів силу, були притягнуті до суворої відповідальності.

«Негайно треба притягти до відповідальності тих, хто віддавав накази про побиття», – наголосив Іван Катеринчук.

Вікторія Сидорова, фото автора