Громадська рада Майдану звернулася до лідерів опозиції

30 грудня 2013 року у приміщенні Спілки журналістів України відбулася прес-конференція координаторів Громадської ради Майдану: Ігоря Куруса, Владислава Оленченка та члена Ради Анни Козинець.
Учасники прес-конференції поінформували журналістів про підсумки роботи Ради за період з дня створення – 12 грудня 2013 року. Зокрема, 18 грудня було затверджено Маніфест ГРМ, в якому відображено основну мету ради – підтримання вимог учасників Майдану та побудова в Україні громадянського суспільства за Європейськими принципами. 29 грудня Громадська рада Майдану затвердила Положення про раду, яким унормовано принципи роботи ради та демократичну ротацію її координаторів. Рішення в раді приймаються консенсусом, а три координатори обираються на три тижні з щотижневою ротацією одного координатора. ГРМ діє у демократичний спосіб прийняття рішень. Вона не має лідерів, але в неї є мета – побудова реально демократичної і справедливої країни, де цінуються права і свободи громадян. І є також реальний план дій, який найближчим часом буде оприлюднено.

Було оприлюднене звернення Громадської ради Майдану до лідерів об’єднаної парламентської опозиції, прийняте 29.12.2013 року. Зокрема, ГРМ висловила подив відсутністю реальних дій з боку парламентських опозиційних партій, а також закликали лідерів опозиції до 10 січня 2014 року визначитися з кандидатом у Президенти України від опозиційних до діючої влади сил. Було заявлено: “У випадку, якщо Ви не визначитеся з єдиним кандидатом у Президенти України – громадськість може виробити механізм визначення такого кандидата самим суспільством без участі політичних парламентських сил”.
Було повідомлено також про хід поширення та підписання Маніфесту Громадської ради Майдану.
Громадська Рада Майдану створена 12грудня 2013 року громадськими організаціями та спільнотами, що беруть участь у протестах на Майдані Незалежності. Мета діяльності ГРМ – посилення впливу громадськості Майдану у суспільно-політичних процесах. До ГРМ долучилися більше 80-ти громадських організацій, спільнот або ініціатив, які роблять внесок у справу Майдану і не мають відношення до політичних парламентських партій.

Звернення
до лідерів парламентських опозиційних партій
Шановні лідери парламентських опозиційних партій!
Уже 40 днів в Україні відбуваються акції протесту проти дій влади щодо згортання євроінтеграційних процесів, побиття підрозділами МВС і невстановленими бандитськими формуваннями журналістів і активістів Майдану.
Найбільш активні громадяни України стоять на Майдані і вимагають реального плану дій щодо пошуку і покарання винних у побитті людей, припинення переслідування активістів Майданів, відставки Уряду М.Азарова та звільнення з посади Президента України В.Януковича. Натомість, ми чуємо з головної сцени Майдану заклики, які не мають нічого спільного з реалізацією вимог протестувальників.
Громадська рада Майдану, яка була створена 12 грудня 2013 року більш ніж 80 громадськими організаціями та спільнотами, що беруть участь у протестах на Майдані Незалежності, висловлює подив відсутністю реальних дій з боку парламентських опозиційних партій. Не вдалося навіть відправити у відставку Уряд Азарова, на руках якого кров невинних людей. Не оголошено єдиного кандидата у Президенти України від опозиційних сил, довкола якого могла б гуртуватися прогресивна частина суспільства.
Ми закликаємо політиків припинити дії по роз’єднанню організацій громадянського суспільства і вимагаємо до 10 січня 2014 року визначитися з кандидатом у Президенти України від опозиційних до діючої влади сил.
У випадку, якщо ви не визначитеся з єдиним кандидатом у Президенти України громадськість може виробити механізм визначення такого кандидата самим суспільством без участі політичних парламентських сил.

Прийнято на засіданні Громадської ради Майдану
29 грудня 2013 року у м. Києві