“Не биць скотам!”. Акція біля Генпрокуратури, 10 грудня, 10:00

998647_338026539671695_534310960_n

У вівторок, 10 грудня, у Міжнародний день Прав людини, закликаємо Вас реалізувати одне з головних громадянських прав – повідомити контролюючому органу про вчинення правопорушення з боку працівників МВС, вимагати від Генеральної прокуратури України відреагувати на це повідомлення й ефективно і в розумні строки його розслідувати, а також публічно звітуватися про кожен крок у розслідуванні.

Події на Майдані Незалежності й вулиці Банковій 30 листопада та 1 грудня поділили життя країни на «до» та «після». Не тому, що раніше ми не знали про існування проблеми насильства з боку правоохоронців. Але раніше вони не дозволяли собі діяти аж так брутально навіть у присутності фото- та відеокамер. Працівники правоохоронних органів просто втратили відчуття реальності та відчуття норми, підійшли до тієї грані, за котрою втрачається людська подоба. На поширених у мережі та ЗМІ записах бійці спецпідрозділу «Беркут» нещадно б’ють людей, які не чинять жодного опору та багато хто з яких непорушно лежить на асфальті. Ці дії правоохоронців порушують норми на всіх правових рівнях – від внутрішніх документів і розпоряджень МВС до Європейської конвенції з прав людини. Але реакція найвищих керівників держави на ці події виявилася такою ж непропорційною, як і дії їх підлеглих. Обіцянки розслідувати насильство ризикують лишитися тільки обіцянками – якщо суспільство не забезпечить системний та жорсткий тиск на МВС та Генеральну прокуратуру.

Сподіваємося, що для вас, так само як для нас, очевидним є наступне:

1. Дії Беркуту в цих епізодах (30 листопада на Майдані Незалежності та 1 грудня на вул. Банковій) були протизаконними.
2. На місці жертв побиття міг опинитися будь-хто із нас.
3. Люди, які вже протягом двох тижнів виходять на вулиці та майдани країни з протестом проти беззаконня та з вимогою європейських стандартів, не можуть дозволити собі не реагувати на цей кричущий випадок – інакше наші майданні потуги нічого не варті.
4. Винні в цих епізодах мають бути покарані.
Час нагадати правоохоронцям про необхідність зберігати людську подобу. Час нагадати їм про норму та закликати, як співає в одній зі своїх пісень відомий білоруський гурт «Ляпис Трубецкой», – «НЕ БИЦЬ СКОТАМ». Цей заклик, до слова, актуальний і на батьківщині гурту, і в сусідній Росії, і в Україні. Вважатимемо його універсальним.

Для цього пропонуємо вам здійснити кілька простих дій:
– роздрукувати підготовлений нами шаблон заяви до Генпрокуратури про протиправні дії працівників спецпідрозділу «Беркут»
– записати до заяви своє прізвище
– особисто передати заяву до відомства пана Пшонки на вул. Різницьку, 13/15 у вівторок 10 грудня о 10.00 (якщо для вас цей десь та час незручний – оберіть інший – з 9.00 до 18.00 у робочі дні, але 10.12 о 10.00 розраховуємо на найбільшу явку – аби журналісти змогли створити переконливі репортажі) або надіслати заяву поштою.

Якщо нам вдасться зробити акцію подання заяв про злочин до прокуратури справді масовою, «у потойбіччі» змушені будуть замислитися та відреагувати – бодай відписками. Вони можуть ігнорувати думку єврочиновників, але не зважати на тисячі людей всередині країни, дії яких по-перше, наполегливі, по-друге, злагоджені, а по-третє, перебувають у рамках закону, – значно складніше.
Сьогодні рівень агресії відносно правоохоронців у суспільстві закономірно зростає, але, попри все, маємо уникнути спокуси «вискубти цьому беркуту все пір’я». Ми впевнені, що потрібно шукати правові шляхи та підкріплювати їх кількісно – закликати діяти родичів, сусідів, друзів, колег…

Даєш чергу біля ГПУ!
10 ГРУДНЯ. 10.00

Контакти:
Анастасія РОЗЛУЦЬКА, 063-696-66-61, a.rozlucka[at]gmail.com
ЄвромайданSOS — www.facebook.com/EvromaidanSOS

Подія у Фейсбуці – ТУТ

1_n

2_n