У Великобританії наклад журналу для споживачів сягає 600 тисяч примірників

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Українці, які бували в Європі чи там живуть, відзначають, що їхні продукти смачніші, ніж у нас, особливо молочні та м’ясні. А головне – якісніші: якщо молочні – то з молока, а не пальмової олії, а якщо м’ясні – то з м’яса, а не сої чи м’ясоматеріалу невідомого походження.

В Україні ж ринок перенасичений недоброякісною продукцією, а недобросовісний бізнес майже відкрито пішов у наступ на права та інтереси споживачів. Страшно дивитися передачі, де експерти розповідають, які шкідливі, а то й отруйні речовини містяться у продуктах, в тому числі й дитячому харчуванні.

Мій знайомий з села розповів, як він хотів назбирати корові гички, що залишилася на полі після збирання цукрових буряків. Але кум, котрий працює в тій агрофірмі, застеріг його, щоб і листочка не здумав підбирати, бо там стільки хімікатів, що корова… здохне. А потім ми той цукор купуємо в супермаркетах, з нього виготовляють цукерки…

У цивілізованих країнах давно заборонений глутамат натрію, який запускає незворотний механізм самознищення клітин сітківки ока. А у нас він мало не в кожному другому продукті.

Я спочатку не могла зрозуміти, чому замість того, щоб заборонити ті шкідливі добавки на законодавчому рівні й запровадити жорсткий державний контроль якості, як це зроблено у Європі, ми повинні, псуючи очі, вчитуватися у дрібний текст складу продукту, щоб хоч трохи убезпечити себе. Або ж вирощувати продукти на власній грядці.

Та все стає на свої місця, коли дізнаєшся, що чимала кількість тих, хто нас «годує», мають мандати нардепів, тож не будуть же вони самі пиляти ту гілку, на якій сидять, й позбавляти себе надприбутків. І для них нічого не важать слова Конституції про те, що «життя і здоров’я громадян є найвищою цінністю держави».

У Європі права споживачів продовольчих і непродовольчих товарів належно захищені. Серед головних напрямів діяльності Європейської комісії (ЄК) – охорона здоров’я та захист прав споживачів. Таке поєднання двох сфер суспільної діяльності під патронатом одного з єврокомісарів свідчить про нерозривний взаємозв’язок між рівнем та якістю споживання і здоров’ям громадян.

ЄК прийняла «Стратегію споживчої політики ЄС на 2007-2013 роки», загальний бюджет якої – 156,8 мільйонів євро. Важливою є позиція Стратегії, відповідно до якої поінформований, впевнений і впливовий споживач є невід’ємною складовою такого розвитку внутрішнього ринку ЄС. Також Стратегія передбачає забезпечення участі споживчих громадських організацій у процесі розробки споживчої політики на всіх рівнях.

У країнах ЄЄ – дієве законодавство, що стоїть на сторожі прав споживачів і передбачає сувору відповідальність виробників і продавців за безпеку продукції. Основні постулати цього законодавства: безпека; отримання того, за що заплачено; інформація для споживачів; реклама й маркетингова діяльність. Європейські стандарти якості дуже суворі, але їх порушення тягне такі штрафні санкції, що недобросовісний виробник може збанкрутувати.

Правила Євросоюзу зобов’язують виробників надавати мінімум дворічну гарантію на будь-який новий товар. В Україні ж через недосконалість та заплутаність правових норм часто неможливо на куплений товар отримати додатковий сервіс або технічну підтримку.

Реклама в Європі загалом повинна бути чесною, пристойною та правдивою. Конкретні правила її врегулювання відрізаються у різних країнах. Наприклад, у Великобританії існує система саморегулювання, що здійснюється через неурядову організацію – Комітет рекламних стандартів (Advertising Standards Authority – ASA), діяльність якого керується та оплачується представниками рекламної галузі. Він публікує кодекси поведінки, і очікується, що рекламісти будуть їх дотримуватися. Загалом цей метод спрацьовує.

В європейському праві існує й інститут переддоговірної  відповідальності. Цей  вид відповідальності випливає із загального обов’язку добросовісного ведення переговорів та має на меті відшкодування збитків, які понесла сторона внаслідок недобросовісного ведення переговорів. Наприклад, громадянин Німеччини домовився з громадянином Франції купити у нього авто. Він купує квиток до Франції, бере вихідний на роботі за свій рахунок, приїжджає до продавця, а той каже, що він уже продав машину. У цьому разі продавець відповідно до закону відшкодовує всі збитки, завдані потенційному покупцю. В Україні це залишається на совісті продавця й не більше.

Задля просвіти споживачів створена та підтримується мережа європейських споживчих центрів у кожній країні, а у школах є спеціальні програми.

Та найцінніші споживчі консультації – це результати порівняльних тестів, які великими накладами публікують журнали, що видаються неурядовими організаціями. Вони надають споживачам незалежні консультації про продукцію та послуги й відіграють важливу роль у Великобританії, Нідерландах, Франції, Бельгії, Італії, Іспанії та Португалії. Найбільший тираж журналу – майже 600000 примірників – розповсюджується в Англії.

                                                   За матеріалами зарубіжної преси

підготувала Яна Калашник

 

Матеріал підготовлений за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»

 

 

1 Commentaire

  1. Так!!!!! В нас страшно жахливі продукти. Купив з рук полський м’ясний паштет, 5 гривень маленька баночка, СМАЧНО!!!

Les commentaires sont fermés.