У Рівне на #євромайдані ловили псевдопровокаторів з пістолетом (ФОТО)

Міліціонери затримали активістів правих організацій, взяли у них свідчення і відпустили. Всі фото і відео ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ (Володимир Торбіч)

Тема провокаторів та псевдо провокаторів на Майданах країни мусується в інтернет-просторі дуже активно. Навіть укладена листівка як розпізнати провокатора. На цю листівку образились представники правих організацій, які також носять маски. Сьогодні і у Рівному знову полювали на провокаторів. Кого ж впіймали?

Але, судячи з того кого затримала міліція, яку викликали представники студентського майдану – це представники ультраправих організацій. В одного знайшли пристрій, який схожий на пневматичний пістолет.

Фото ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ (Світлана Калько)

В іншого нічого не знайшли, зате експертна служба міліції ретельно фотографувала плакат з написом «Мобілізація» і забрала його як речовий доказ.

29 ФОТО З ПОДІЇ

За новим Кримінально-процесуальним кодексом міліція зобов’язана реагувати на такі заяви і відбирати покази в свідків та підозрюваних.

Дії міліції привернули увагу багатьох, хто був на Майдані. Одні люди підтримували хлопців, яких звинувачували в чомусь, а інші звинувачували «провокаторів». Ще інші казали, що хлопцям-націоналістам підкинули балончик.

Як розповів ЧЕТВЕРТІЙ ВЛАДІ координатор євромайдану в Рівному Віталій Примак, саме він викликав міліцію. Каже, що на територію містечка без дозволу почали ставити намет представники ультраправих організацій.

Каже, що бачив у них балончик, пневматичний пістолет і розкладні ножі.

Власне ніщо з цих предметів законодавством України не заборонене, але в ключі останніх подій в Києві, які призвели до сутичок з міліцією, до таких предметів тепер ставляться підозріло.

Однак, за словами Віталія, представники правого сектору почали роздавати провокативні, на його думку, листівки. Коли він зробив їм зауваження, каже, що йому пригрозили. Саме після цього він викликав міліцію.

Ось такі листівки роздавали ультраправі. Фото із сайту ВСЕ

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА зателефонувала до двох активістів «Правого сектору».

Андрій Лукащук на запитання чому, на його думку, його затримала міліція відповів: «не знаю чому, спитайте в правоохоронців». Після цього відразу збив дзвінок.

Інший активіст, Олександр Балдич, теж не хотів спілкуватися по телефону. Але, зрештою, події на Майдані назвав провокацією. Чия саме це провокація він не зміг чи не схотів сказати.

Олександра (який багатьом відомий як охоронець з Народного дому) затримали міліціонери, але  люди, які його знали, цим обурились. Зрештою в Олександра нічого не знайшли

Олександр каже, що про наявність пістолета, ножів та балончика він вперше почув від міліції, а намет ставили з дозволу коменданта наметового містечка.

Комендант наметового містечка в Рівному Сергій Сабо підтвердив, що дозволив ставити намет, але каже, що про роздачу листівок такого змісту мови не було. Також Сергій підтвердив, що Віталію Примаку погрожували.

Олександр Балдич заперечив будь-які погрози Віталію Примаку чи будь-кому іншому.

Після дачі показів активістів відпустили. Олександр каже, що міліціонери поводили себе адекватно.

Нагадаємо, що традиційно опозиціонери називають провокаторами людей, які працюють на владу («тітушок» або перевдягнених міліціонерів). Завдання цих провокаторів перетворити мирний мітинг в жорсткі акції непокори на які влада могла б зреагувати силою і виставити український Майдан, як зборище хуліганів.

Водночас активісти ультраправих організацій, судячи з усього, не працюють на владу. Тактика дещо хуліганського протесту (як це трактує Кодекс про адміністративне судочинство) їм властива через крайньо праві погляди на вирішення проблем.

Вони називають себе такими ж патріотами і ображаються на ярлики «провокаторства».

– Нічого страшного не станеться від димових шашок чи флаєрів. У Франції, наприклад, протестуючі палять автомобілі – це теж європейські реалії. Танцями нічого вирішити не можна, – таку тезу озвучив на умовах анонімності один з прихильників правих організацій у Рівному.

Судячи з усього, студенти, поміркована опозиція і ультраправі організації, маючи одну мету бачать різні способи її реалізації, тож на цьому грунті виникають подібні конфлікти.

Джерело