Депутат райради вже тиждень голодує у сесійній залі

Сьогодні мені зателефонували євромайданівці із Зіньківщини й розповіли, що депутат Зіньківської районної ради 55-річний Олексій Карпенко вже тиждень голодує в сесійній залі райради. Карпенко м

Олексій Іванович є депутатом райради чотирьох скликань поспіль, що, погодьтеся, свідчить про його авторитет серед виборців. У 2010 році він був членоим «Нашої України», а зараз позапартійний. Він колишній військовий, працював директором школи, нині очолює Зіньківський інформаційно-консультативний центр з прав людини.

О.Карпенко – один з найактивніших депутатів з чітко вираженою громадянською позицією. Часто виступає на сесіях. На відміну від завжди зайнятих виробничою діяльністю депутатів-керівників, пан Олексій веде прийом виборців, регулярно звітує перед ними, допомагає як правозахисник.

Разом з побратимами активіст Революції гідності О.Карпенко (брав участь і на столичному, і на полтавському Майданах), особливо після зміни керівництва обласної ради, сподівався на оновлення й влади районної. Тим більше, що на його думку, треба покласти край монополії двох найбільших фракцій у райраді – Партії регіонів (ПР) та «Батьківщини», яку він називає «псевдоБатьківщиною». І аргументує: районну організацію «Батьківщини» до 2012 року очолював Олег Кулинич. Потім він раптом став позапартійним, так себе і позиціонував, доки став народним депутатом. Але у парламенті одразу ж увійшов до фракції Партії регіонів. Тому й не дивно, що члени «Батьківщини» й Партії регіонів у Зіньківській райраді, які разом становлять 2/3 депутатського корпусу, дуже часто голосували як одне ціле.

– Для відновлення певної рівноваги представництва у владі, – каже О.Карпенко, – я пропонував переобрання не менше двох голів постійних депутатських комісій (бо наразі всі вони представлені ПР та «Батьківщиною») та обрання заступника голови ради, оскільки рада обиралася в умовах “ручного” правління Януковича і його команди.

На сесії райради 4 березня новим головою обрали «батьківщинівця» Адрія Рися, котрий був довіреною особою члена Партії регіонів В.Безпалого а недавніх довиборах до обласної ради. На заступника голови райради балотувався і О.Карпенко, але йому не вистачило 1 голоса (А.Рись каже, що 2-х голосів). Тож посада залишилася вакантною.

Олексій Карпенко запропонував на тій сесії розглянути й інші питання, що відповідали б вимогам Майдану.

Зокрема, ухвалити зміни до регламенту щодо кількості депутатів, які можуть утворювати групи й фракції, а також після цього кількісно розширити президію райради. Адже голови фракцій і груп входять до президії ради, яка без сесії може вирішувати деякі питання.

Наразі до президії входять лише голови фракцій ПР (розпустилася на сесії 4 березня  – Авт.) і «Батьківщини», бо за чинним регламентом фракція має налічувати не менше 7 депутатів.

Олексій Карпенко пропонує: 2 депутати можуть утворювати фракцію (законодавство не обмежує кількісний склад фракції), а 5 – депутатську групу.

Однак колеги О.Карпенка не підтримали його пропозицію 4 березня.

Олексій Іванович мав надію, що це відбудеться на сесії 25 березня. Та намарно.

Тоді він на знак протесту і оголосив голодування і після сесії залишився в залі засідань, де вже знаходиться тиждень.

Серед його вимог, які оприлюднені на сайті «ЗіньківCITY», створення  «некишенькової» Громадської ради при райраді, звіт керівництва району (голова ради, голова РДА) публічно перед населенням не менше одного раза на місяць, громадська люстрація для нового керівництва в районі, адже посади обіймають ті, хто автобусами возили тітушок та бюджетників на Антимайдан у Київ та Полтаву та чинили побори інші неподобства.

Протягом дня я мала кілька розмов з головою Зіньківської районної ради Андрієм Рисем про те, що треба шукати компроміс задля врятування здоров’я і життя Олексія Карпенка.

Він пояснив, що відповідно до Постанови Кабміну №65 з метою економії бюджетних коштів заборонено заповнювати вакансії, тому ближчим часом не розглядатимуть питання про обрання заступника райради.

З А.Рисем ми обговорили чотири конкретні пункти, по яких може бути знайдене порозуміння з Олексієм Карпенком: голова райради через ЗМІ оголошує про створення Громадської ради, щоб усі бажаючі могли до неї увійти; він ініціює засідання постійних комісій з порядком денним про переобрання керівництва у зв’язку з розформуванням фракції Партії регіонів; погоджується звітувати перед громадськістю про свою роботу раз на місяць, а також райрада повертається до питання про зміни до регламенту щодо кількості депутатів у фракціях та групах, після чого може змінитися й склад президії ради.

Говорили ми й про різке погіршення самопочуття О.Карпенка, який вже тиждень не їсть, знаходиться в холодному приміщенні, де немає умов для сну. Сам Андрій Рись – лікар за фахом.

Він обіцяв мені до кінця дня зустрітися з протестувальником, щоб мировою угодою припинити голодування, але обіцянки не виконав.

Увечері Олексію Карпенку стало зовсім зле. Я попросила його товариша, депутата райради Григорія Савченка викликати «швидку допомогу» аби госпіталізувати Олексія Івановича.

Людмила Кучеренко,

президент Полтавського обласного медіа-клубу

1 Commentaire

  1. Горе нам, коли єдиною зброєю людини залишається її здоров’я. Я солідаризуюся з паном Карпенком у його шляхетній меті ДОМОГТИСЯ ПРАВДИ.
    Ганебно довідатися, що з лікаря Рися вичавлені всі людські якості вже не кажучи співчуття до людського болю та страждань. Єдине що надходить на думку Рись не лікар . Рись гицель. Його не хвилює доля людини, яка відстоює не тільки себе, але ще десятки тисяч Полтавчан у цей час. Черства душа НЕ ЛІКАРЯ може й радується, що запеклому опоненту стало зле. Може бажає, йому ще гіршого. Так як усе подано цей чоловік не вартий називатися людиною. Нічого людського у ньому нема і за це його буде покарано. Може не тепер, можливо й не людьми. Бог високо бачить далеко.
    Бажаю Панові Карпенкові витримати усі випробвання долі. Перемога за Вам, дорогий Друже!
    Дякую шановній авторці Людмилі Кучеренко за висвітлення теми. Лише у цей спосіб інформувати людей, що відбувається можна зрушити з місця цей заржавілий скорумпований корабель. Люди мають право на свій вибір і НІХТО НЕ МАЄ ПРАВА ШТУЧНО ВІДБИРАТИ ЦІЄЇ НАГОДИ.

Les commentaires sont fermés.