Починається велика трансформація Заходу

На сторінках щоденника  ,,Gazeta Wyborcza. Magazyn Świąteczny” відомий польський письменник та есеїст Яцек Бохенський поділився своїми відчуттями та спостереженнями відносно київського Майдану, України та агресії Росії.

Починається велика трансформація Заходу. Вона мусить відбутися, щоб ми пережили.

Україна струснула Європою, однак потрібно було ста вбитих, сотки поранених, приводу війни, а також приводу великою кількості  біженців, щоб Європа перестала лише спостерігати, але ворухнути не тільки пальцем а і головою.

Сьогодні знаємо: київська барикада не була сучасною п’єсою чи заходом, який можна дивитися по телебаченню. Майдан виявився винятковим проявом суспільної енергії, яка зуміє повалити режим. Це феномен, який може формувати політичну історії світу.

Трансформація України мабуть піде іншим шляхом ніж це було в Польщі. Україна не мусить будувати капіталізму з нуля, бо свій на чолі з олігархами вже має. Злодійська приватизація там вже відбулася. Незабаром почуємо голоси про вилучення чи націоналізацію  майна. Але чи можна провести трансформацію без олігархів?

В пропаганді та  поведінці Путіна бачу аналогію до дій гітлерівською Німеччини. До війни 1939 р. ,,змусили” Гітлера поляки, бо постійно загрожували німцям, котрі проживали у Польщі. В безумстві  німці переодягнені за поляків заатакували свою радіостанцію.

Чи буде війна, чи її не буде, без трансформації не обійдеться. Вона вже почалася і не торкається  тільки України.  Росія кинула виклик ЄС і США. Захід почав свою політичну трансформацію поки що скромну, але вона набирає кшталтів. Вона мусить відбутися, щоб ми пережили.

Українці вразили світ своїм геройством, розсудливістю та стриманістю. Того ніхто не сподівався. У дійсності Майдан показав свій надзвичайний рівень дисципліни, поміркованості та організованості.

Розмістив: Андрій Сидор