Одесу заполонили вишиванки

Вчора, 28-го червня в Одесі пройшов IV-й Марш у вишиванках.

Фотограф Олег Куцкий побачив його таким:

За різними оцінками у Марші взяли участь від 2 тисяч людей. Під час ходи тричі співали Гімн:

Складовою загальної акції став перформанс “Україна починається з Одеси”.

Фото Наталі Михайленко

 

Розповідає Наталія Михайленко

Перфоманс ми підготували впершу чергу на підтримку наших героїв, які захищають схід України! Банери готувалися по вечорах з 18 червня і закінчили ми їх 26. Розміри – два банера 6 на 3 метри, один 5 на 3 м. Надихнула нас творчість Ростислава Палецького,видатного уродженця Одещини,чиї картини наповнені такою любов’ю до української землі, силою народу,що просто не можуть не дивувати. Отже, золоті руки у Alina Bida та Ann Mikhailenko

Мегамарш вчергове показав, наскільки українці можуть бути різні зовні і наскільки спільним є те, що їх об’єднує

Фото – Vladimir Yuriev
Фото Романії Стах


Незвичним, мабуть, було те, що після закінченню акції учасники продовжили звичний суботній відпочинок. І таким чином кожна кав’ярня, кожний парк, кожна маршрутка – усе було заповнено людьми у вишиванках.

Багато одеситів так само у вишиванках пішли на довгоочікуваний ювілейний концерт, який включав в себе черговий сюрприз цього надзвичайного дня:

http://youtu.be/D8V2t3vrI40

І, нарешті, підсумки від натхненниці вишиванкового мегамаршу:

Вчора я пригадала 27 та 28 червня 2009 року. Тоді доля мене з сестрою занесла до столиці, на “Країну мрій”! Це було потрясіння…

В Одесі з екранів ТВ кричали про вбивство “фашиста” Максима Чайки, обливали брудом Україну, а там свято душі, пісні, ярмарки, всі у вишиванках, усміхнені та щасливі. Я сиділа на траві і не могла звідти піти, набиралася тої енергії. Саме там ми купили перші свої вишиванки. А 28 червня вже в Одесі ми вийшли вдвох вперше на державне свято у новеньких вишиваночках. Йшли центром одні у національному одязі і всі на нас дивилися з подивом. Ні, не засудженням, а просто для одеситів це була тоді дивина. В одному музичному магазині на Садовій, нам зробили комплімент, як самим патріотичним покупцям.

Вчора, я побачила цю країну мрій в рідній Одесі. Всім хто прийшов, ДЯКУЄМО. А тим, хто боявся прийти скажу, що ви пропустили свято душі та єднання українців, але ми обов’язково повторимо восени, з збільшеним маршрутом та іншими цікавинками. Всім хто помагав ВЕЛИЧЕЗНЕ СПАСИБІ!!!!!

У  вересні буде 5-й  похід, а до Дня Незалежності вже 6 й рік поспіль ДемАльянс проводить Вишиванковий фестиваль, тож в серпні будуть українські свята в серці Одеси.

Наталія Михайленко

Більше фото

A propos Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.