Архиєпископ Нестор : Мережа – це не тільки розваги

У середу, 3 вересня 2014 року, було проведено унікальну лекцію з богослів’я. Керуючий Тернопільською єпархією УПЦ Київського Патріархату архієпископ Нестор (Писик) прочитав лекцію студентам 5 курсу Волинської Православної Богословської Академії за допомогою інтернету.
Як розповів у своєму коментарі для ЗМІ сам Владика Нестор, насправді, такі лекції проводяться ним регулярно, ось уже кілька років поспіль. Оскільки постійно перебувати в Луцьку можливостей нема – єпархіальні справи не дозволяють надовго відлучатися з Тернополя, – на допомогу приходить Інтернет та можливості проведення відео конференцій.
«Сьогодні з волинськими богословами ми розпочали вивчати «Аскетику» – фундаментальну богословську дисципліну, знання якої складає необхідний мінімум теоретичних та практичних навичок православного душпастиря».  – зауважує архієрей.
На думку архієпископа, сучасній молоді, в тому числі семінаристам та академістам, слід відмовлятись від думки, що Інтернет придуманий винятково для розваг та веселого проведення часу. Насправді, можливості всесвітньої комп’ютерної мережі нарощувалися в першу чергу для сфери науки та освіти. І про це не варто забувати молодим людям.
Також владика зауважив, що Церква не може ігнорувати такий чудовий інструмент комунікації, як Інтернет, то ж окрім традиційних вже церковних веб-сайтів, намагається використовувати і нові можливості Інтернету. Зокрема, всесвітня комп’ютерна мережа стала чудовим середовищем для обміну медіа.
Як відомо,  нещодавно було започатковано офіційний канал Київського Патріархату в мережі Youtube.com. Там постійно з’являються нові відеосюжети, що віддзеркалюють життя та діяльність нашої Церкви, а також служіння Святішого Патріарха.
Владика зауважив, що на офіційному каналі Київського Патріархату постійно додаються нові проповіді Предстоятеля Церкви. І той, хто не має можливості помолитися у патріаршому Володимирському соборі, та на власні вуха почути мудре слово Патріарха, завжди має змогу поглянути свіжий відеозапис проповіді, у будь-який зручний час.
А що стосується конкретно освітнього процесу, то за переконанням Архієпископа Нестора, завдяки можливостям сучасних технологій, нині ми можемо більш ефективно налагодити комунікацію не лише між викладачами та студентами, але й викладачам між собою, чи навіть, між різними навчальними закладами. За свідченням ієрарха, подібний досвід електронної комунікації  вже активно  проваджується в духовних школах та відділах УПЦ Київського Патріархату, де вже встиг чудово себе зарекомендувати.
«Вірю в те, що наша молодь, наші майбутні пастирі, за час навчання зможуть не лише осягнути ази богослів’я,  але й навчаться правильно використовувати всі наявні них можливості та таланти. В тому числі – можливості сучасних технологій» – підсумував архієпископ Нестор.