Полтавські архітектори вимагають проведення комплексної перевірки діяльності керівництва ПолтНТУ

Відкриті загальні збори студентів, батьків, викладачів, випускників архітектурного факультету, архітектурної та художньої спільноти Полтави таки відбулись вчора в конференц-залі Полтавської обласної ради профспілок.

IMG_20150221_161437

IMG_20150221_161447

Пристрасті почали вирувати  відразу після слів ведучої про відкриття зборів, бо зібрання намагались дискредитувати й зірвати, адже представники адміністрації університету привели з собою чисельну групу підтримки з викладачів та студентів інших факультетів.

Основні претензії учасників зборів до адміністрації ПолтНТУ викладені у Відкритому листі випускників Архітектурного факультету. Крім цього, учасники зборів вказували на непрозорість та кулуарність роботи адміністрації як під час проведення конкурсів, так і під час проведення засідань вченої ради університету.

Позицію ректора представляли проректори Богдан Коробко та Володимир Муравльов, виконуючий обов’язки декана архітектурного факультету Олександр Семко, котрий чомусь агресивно реагував на фільмування і в кінці продемонстрував рівень своєї культури, залишивши пластиковий стаканчик запхнутим у крісло.

IMG_20150221_165940IMG_20150221_190129

Спостерігаючи за баталіями, що вирували в залі, мене не покидало відчуття присутності на битві Добра і Зла. Битві совковості і європейськості, битві феодалів з вільними людьми. Адже більшість звільнених викладачів активно і відкрито підтримували Революцію Гідності, організовували цікаві мистецькі та громадські заходи, жили активним громадським життям. Відповідно, і на зборах вони виступали за відкритість роботи факультету та університету, за справжнє, а не формальне дотримання законності та етичних норм. На що проректор Богдан Коробко відповідав одне: “Звертайтесь до суду”. Звертаються і судяться. Але судові процеси справа не швидка, а факультет, якщо такими темпами звільняти кращих викладачів, може перестати існувати вже наступного навчального року. Адже на провідних кафедрах вже звільнено близько третини викладачів.

Під час зборів було оприлюднено запис, на якому голос, схожий на голос ректора Полтавського національного технічного університету ім. Юрія Кондратюка Володимира Онищенка, називає учасників Майдану “диким стадом мавпам з гір”

Нагадаю, згідно чинному закону “Про вищу освіту”, “вища освіта – сукупність систематизованих знань, умінь і практичних навичок, способів мислення, професійних, світоглядних і громадянських якостей, морально-етичних цінностей, інших компетентностей, здобутих у вищому навчальному закладі (науковій установі) у відповідній галузі знань за певною кваліфікацією на рівнях вищої освіти, що за складністю є вищими, ніж рівень повної загальної середньої освіти;”. Не важко зрозуміти які світоглядні і громадянські якості намагається виховати у студентів  ПолтНТУ ректор Володимир Онищенко, звільняючи викладачів з активною громадянською позицією і влаштувавши в університеті таку собі феодальну вотчину.

Збори перейшли до конструктивної роботи лише після того, як проректор Богдан Коробко а з ним і його група підтримки під вигуки “Ганьба!” покинули залу.

Збори студентів, батьків, викладачів, випускників архітектурного факультету прийняли резолюцію з вимогою проведення комплексної перевірки університету.

Не скажу за фінансову діяльність, але в сенсі відкритості й прозорості в ПолтНТУ порушення на порушенні. Про що говорити, якщо навіть такі елементарні документи, як кошторис вищого навчального закладу на поточний рік та всі зміни до нього, звіт про використання та надходження коштів, штатний розпис на поточний рік відсутні на сайті університету як в розділі “Публічна інформація”, так і в розділі “Офіційна інформація”, а наявність цих документів на сайті є прямою вимогою ч. 4 Ст. 79 Закону про вищу освіту.

Вкотре нагадаю, що згідно п. 15 ч. 3 статті 34 чинного Закону про вищу освіту “Керівник вищого навчального закладу… забезпечує створення умов для здійснення дієвого та відкритого громадського контролю за діяльністю вищого навчального закладу”.

Для всіх очевидно, що точка неповернення пройдена. На проблему вже не можливо не реагувати ні ректорату, ні ректору, котрий вперто відмовляється зустрічатись з представниками колективу, з наглядовою радою факультету, ні правоохоронним органам, ні органам влади.

Сподіваюсь, що факультет вистоїть і збереже найкращі традиції і найкращих своїх людей.

Ігор Кіянчук.

Фото та відео автора.

 

A propos Ігор Кіянчук 216 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан