І.Семиволос: роботу в сфері розв’язання конфліктів в Україні слід було починати кілька років тому

КИЇВ. 30 березня. УНН. Координатор Української Школи Миротворців, виконавчий директор Центру близькосхідних Досліджень Ігор Семиволос розповів про набір до УШМ та діяльність її випускників у відеокоментарі УНН.

За словами І.Семиволоса, проект “Українська Миротворча Школа” реалізується коаліцією громадських і урядових організацій України та Польщі за підтримки посольства Великобританії в Україні.

“Ми говорили давно, що потрібно працювати в сфері конфліктів. Це проблема не цього року. Зараз вона унаочнилося і стало актуальним для всіх нас. І головне, що проблему побачили донори”, – підкреслив І.Семиволос.

Слухачів до Школи відбирали за двома критеріями. Перший – це рекомендації про громадську діяльність майбутнього слухача, а другий – есе.

“Людина мала написати невеличке есе, де пояснити, заради чого вона хоче брати участь у проекті. І на підставі есе та попередніх рекомендацій ми здійснювали відбір людей до школи. Це стосується в першу чергу активістів. А для журналістів ми робили окреме відкрите оголошення. Вказували регіони, з якими ми працюємо. Цього разу ми зробили великий випуск – понад 60 слухачів. У наступному наборі буде менше випускників, але вони будуть краще підготовлені. Заняття Школи проходили в Україні”, – розповів І.Семиволос.

Як повідомив І.Семиволос, вже під час навчання були реалізовані численні проекти. “Наприклад, ключовим для нас є відкриття кризового медіа-центру в Сєвєродонецьку. Там зараз запускається інтернет-радіо і газета, що буде поширюватися на весь регіон”, – сказав І.Семиволос.

Як повідомляв УНН, у Києві відбувся перший випуск “Української Миротворчої Школи”. Навчання у закладі тривало з 3 вересня 2014 року по 31 березня цього року. Миротворчі школи у світі існують давно. Вони виникають там, де є конфлікт. Миротворча школа — нова практика в Україні. Основні типи конфліктів, які досліджуються у рамках проекту — конфлікт ідентичностей, конфлікти, пов’язані з етнічністю чи релігійністю, трактування історії та бачення спільного майбутнього. За словами координатора проекту “Українська Миротворча Школа” Наталії Зубар, мета закладу — це якісне зміцнення тилу, як запоруки національної безпеки.

“Миротворча школа працює заради трансформації конфліктів у тилу і попередження нових громадянських конфліктів. Учасники школи виступатимуть розвідниками для влади”, — сказала Н. Зубар.
Координатори проекту виробили стратегічний план майбутнього розвитку України у рамках “холодної війни” з Росією.

Джерело