Референти Бюро УГКЦ з питань екології інтенсивно вчились голосити Євангелію всьому створінню

DSC_027426-27 травня 2015 року Божого в смт. Стрілки, Старосамбірського району, в приміщенні реколекційного центру Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ відбулася чергова робоча зустріч єпархіальних та екзархальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології.

Перед початком першого робочого дня о. Дмитро Сенейко, екореферент даної єпархії, зачитав лист-звернення преосвященного владики Ярослава Приріза, єпарха Самбірсько-Дрогобицького, в якому єпископ привітав керівництво і співпрацівників Екобюро, висловивши свою молитовну підтримку для здійснення екологічного служіння. «Ваша справа і діяльність богоугодні, бо своєю працею серед духовенства та вірних задля збереження та пошани до Божого створіння ви скріплюєте людське покликання до святості», написав у своєму листі преосвященний владика Ярослав, уділивши своє архіпастирське благословення.

З метою оптимізації своєї діяльності й для успішного донесення екологічного вчення Церкви до більшої кількості громадян України в інформаційну еру, керівництво церковної екологічної інституції запросило д-ра наук соціальної комунікації Михайла Перуна фахово представити тему «Соціальна комунікація: використання та постановки в екологічних проектах. Теоретично-практичний погляд».

Під час першого дня п. Михайло в трьох тематичних блоках намагався висвітлити наступні теми: «Церква і соціальна комунікація. Медіаекологія», «Нові медіа-ідеї для служіння в екологічній ділянці», «PR у ділянці екології». Провідною думкою спеціаліста з соціальної комунікації було те, що Церква для здійснення своєї місії у сучасному світі просто зобов’язана навчитись використовувати новітні методи та засоби комунікації для проголошення Доброї Новини.

Під час другого робочого дня диякон Петро Лащевський, референт з енергоефективності провів міні-семінар на тему «Навчання енергоефективності». Основними завданнями даного семінару було показати те, як зміна стилю життя сучасної людини на більш дружній до довкілля впливає на покращення якості життя та сприяє енергонезалежності країни. Диякон Петро наголосив, що коли Церква закликає любити Бога та ближнього, вона повинна чітко сказати, що це означає, і пояснити як це можна здійснювати в повсякденному житті. Тому заклик до дружнього ставлення до природи і навчання енергоефективності – це ніщо інше як навчання нових способів вияву патріотизму і любові.

Завершилась дводенна зустріч підсумковим блоком, під час якого д-р Володимир Шеремета, очільник Екобюро, підбив підсумки Великопосної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» – 2015, проаналізувавши підготовлені діаграми та графіки діяльності екомережі в часі цієї ініціативи.

В цьому робочому блоці слово було надано також о. Володимиру Містерману, заступнику керівника церковної екологічної інституції, який коротко розповів про підготовку і проведення екологічних літніх таборів, даючи важливі підказки та напрямні для їх організації та проведення.

Два інтенсивних дні, які екологічна команда УГКЦ провела у молитві та навчанні співпали з періодом Декади Місійності, тому стали чудовим часом трепетного очікування на зіслання Святого Духа. Будучи зібрані посеред Божого створіння – природи, відповідальні з питань екології з цілої України просили в Господа, щоби щедро благословив їхню діяльність та дарував необхідні дари Духа Святого для проповідування Євангелії усьому створінню (Мк 16, 15).

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології