Українська Миротворча школа. Релігійне різноманіття є ключовим фактором для миру

В Україні існування різних конфесій і релігій довгі роки було принижене, за виключенням РПЦ Московського патріархату. Натомість, релігійне різноманіття є ключовим фактором для миру, і тому надзвичайно важлива його підтримка.

В українському суспільстві відзначають замирюючу роль священників всіх релігій та конфесій, крім РПЦ Московського патріархату.

Українська Миротворча школа виявила, що питання релігійної ідентичності надзвичайно цікавить українське суспільство.

Ситуацію коментує Володимир Ханас, координатор діяльності Української Миротворчої школи на Волині:

«Величезний резонанс мав круглий стіл, який стосувався питання релігійної ідентичності: «УПЦ Московського патріархату: Русскій мір чи Український світ?»

Зацікавлення до круглого столу було просто фантастичне. Зал був забитий. Більше 20-ти публікацій в різних засобах масової інформації, в тому числі і загальноукраїнських. Публікацію Івана Савича забрали сім загальноукраїнських порталів, але питання не закрите. Ми тільки означили больові точки та проблематику.

Саме церкви Російського патріархату на Волині розхитують ситуацію, провокують конфлікти через інформаційні вкиди та подання неточної інформації.

Хочу описати майже анекдотичний випадок. Один з заступників міського голови говорив, що нам потрібно підтримувати православну церкву, українську, і влада працює, ми на всі заходи запрошуємо православну церкву Київського патріархату, але на відверте запитання, яку церкву він відвідує сам, відповів, що Російську, тому що вона ближче до дому і він звик.

Зараз від представників влади, депутатів, представників політичних сил, експертів Української миротворчої школи чекають рекомендацій».

В Україні має відбуватися послідовне відокремлення церкви від держави.

Наталя Ляшенко, ІЦ “Майдан Моніторинг”