Facebook блокує профілі на прохання російських тролів. За білоруську мову

Акаунти адміністраторів польсько-українського профілю „Port Europa” заблоковано через публікацію матеріалів, що „не відповідають стандартам Facebook”. Пропутінська адміністрація Facebook визнала такою, що не відповідає стандартам… статтю, що заохочує українців вивчати пригноблену русифікацією білоруську мову, щоб висловити таким чином солідарність з білоруським народом.

Це вже не перше блокування такого штибу, що Facebook створює для користувачів, які займаються допомогою Україні. „Port Europa” став об’єктом російської атаки ще у грудні 2013 року – приводом була підтримка порталом Майдану і публікування інформації про те, що за застосуванням сили стояв не лише Янукович, але теж Росія (це було ще задовго до анексії Криму). Про це, між іншим, писала “Rzeczpospolita”. Багато разів також було заблоковано сторінку „Російська V колона у Польщі”, яка викриває зв’язки польських націоналістів та Інтернет-тролів з Кремлем. А кілька днів тому Facebook заблокував профіль Ярка Подворського – одного з організаторів гуманітарної допомоги для України. Офіційним приводом було… розміщення у FB світлини української дівчинки, чий батько загинув на війні, яка отримала допомогу від катовіцького товариства „Покоління”.

„Facebook реагує на запити бездумно. Ніхто цього не аналізує, достатньо лише, щоб користувачі масово скаржились на пост чи профіль як такий, що порушує стандарти Facebook. Такі запити автоматично сприймаються як виправдані, і саме з цієї причини заблоковані профілі проукраїнських активістів,” – розповідає Ярослав Подворський. За його словами, таким способом користується армія платних тролів, найманих в оплачених Кремлем „суспільних агенціях” у Петербурзі і Калінінграді. Завданням цих осіб є створення масових скарг на пости з метою довести до блокування, а потім до тривалого усунення тих профілей або сторінок, які не відповідають путінській політиці. „Найгірше те, що офіси Facebook жодним чином не перевіряють ці скарги, хоча вже давно відомо про армії платних тролів на службі у Кремля. Таким чином може виникнути враження, що Facebook – це не американський портал, а кремлівський. Завдяки такій поведінці Facebook фактично став знаряддям російської пропаганди, яка бореться зі свободою слова в Інтернеті і підтримує тероризм,” – додає Подворський.

У випадку останньої атаки російських платних тролів на профіль www.facebook.com/porteuropa.eu підставою для блокування стало посилання на невинну статтю в українській газеті “Сіверщина” з Чернігова про те, що „Port Europa” створив безкоштовний Інтернет-курс білоруської мови для українців. У статті йдеться про те, що автори заохочують українців вивчати основи пригнобленої русифікацією білоруської мови, щоб у такий непересічний спосіб виразити свою солідарність з білорусами, які підтримували українців під час Майдану та організовували гуманітарну допомогу для АТО. Ось посилання на статтю, що викликала стільки суперечностей:

http://siver.com.ua/news/ukrajinci_zmozhut_vivchiti_bilorusku_movu_mi_zh_ne_moskali/2015-06-10-16859

Після входу на свій профіль усі адміністратори отримали інформацію про тимчасове заблокування їхніх приватних акаунтів з огляду на розміщення цих „недозволених матеріалів”. У випадку наступних скарг репресії можуть посилитись аж до цілковитого видалення сторінки.

„Як бачите, росіянам вже заважають не лише пости осіб, щоб підтримують Майдан чи АТО. Росіяни вважають, що стандартам Facebook не відповідає також саме існування білоруської мови і заохочення до її вивчення. Це методи ще зі сталінських часів, коли Москві так само не подобалось, що на території Совітського Союзу були якісь інші мови, окрім російської. Багато людей потрапили тоді до таборів саме за те, що писали вірші білоруською чи українською мовою і таким чином намагалися розвивати ці мови, зберегти їх від знищення. Це страшно, що у ХХІ столітті адміністрація Facebook йде шляхом Сталіна і блокує профілі з тієї причини, що хтось опублікував статтю, що заохочує українців вивчати білоруську мову,” – розповідає Якуб Логінов, головний редактор порталу „Port Europa”.

Важливим також є той факт, що за україномовний сегмент Facebook відповідає московський офіс цієї фірми, який неодноразово займався політичною підтримкою Путіна і так званих сепаратистів. Українські користувачі багато разів закликали Цукерберга відкрити окрему філію у Києві – як і раніше, безрезультатно.

На жаль, польський офіс Facebook також не реагує на діяльність російських тролів, які за допомогою масових скарг блокують профілі проукраїнських активістів. Постраждалі адміни мають звертатись до польських журналістів і неурядових організацій, аби здійснити тиск на адміністрацію Facebook, щоб вона припинила дії, які перетворюють цей портал на знаряддя російської пропаганди.

Посилання на сторінку запису на безкоштовний е-курс білоруської мови для Українців, який було визнано за такий, що не відповідає стандартам Facebook, знаходиться тут:

http://www.porteuropa.eu/ua/belarus/suspilstwo/2256-bezkosztownyj-e-kurs-biloruskoji-mowy

Раніше „Port Europa” створив також аналогічний безкоштовний курс польської мови для українців:www.porteuropa.eu/ua/polskamowa, а також білоруської та української мови для поляків, але вони таких суперечностей не викликали. Або ж росіяни вважають, що поляки можуть вчити мови своїх східних сусідів, але українці, які вчать білоруську, порушують таким чином стандарти Facebook? У логіці російських тролів не можна відкидати і таке пояснення.

Редакція “Порт Європа”, переклад: Вероніка Димінська

Джерело: http://porteuropa.eu/bialorus/polityka/5487-facebook-blokuje

2 Commentaires

Les commentaires sont fermés.