Запрошуємо на лекцію «Цікавинки з життя Вікіпедії та що лишається “за кадром”»

Цього четверга у Харкові у «Вільному Університеті Майдан Моніторинг» відбудеться лекція «Цікавинки з життя Вікіпедії та що лишається “за кадром”», яку проведе редактор української Вікіпедії, історик та член ГО «Вікімедіа Україна» Сергій Петров.

Як відомо, 15 січня 2001 року Джиммі Вейлзом та Ларрі Сенгером було створено найбільш відвідуваний енциклопедичний ресурс у світі – Вікіпедію, яка посідає як веб-сайт 7 місце у світі за відвідуваністю. Того ж, 2001 року, з’явились розділи Вікіпедії  іншими мовами – французькою, німецькою, іспанською, італійською, португальською, шведською та іншими. Нині Вікіпедія налічує понад 38 млн статей у 291 мовному розділі.

Перша стаття в українській Вікіпедії була створена 30 січня 2004 року. Це була стаття «Атом». До речі, перша інформація про появу української Вікіпедії в інтернеті з’явилась саме на форумі «Майдану» 26 лютого 2004 року. Нині в українській Вікіпедії налічується понад 613 тисяч статей і вона посідає 16-те місце за кількістю статей серед усіх мовних розділів цієї онлайн-енциклопедії.

До 15-ти річчя Вікіпедії у «Вільному Університеті Майдан Моніторинг» відбудеться лекція про Вікіпедію, про внутрішнє життя вікіпедистів, яке «приховане» від очей читачів цієї онлайн-енциклопедії.

Під час лекції Ви зможете дізнатись:

  • про найцікавіші сторінки історії англомовної та української Вікіпедій;
  • побачите на власні очі ексклюзивний топ-статей Вікіпедії;
  • про внутрішній світ Вікіпедії, «ієрархію вікіпедистів» та їх боротьбу з урядовими обмеженнями у світі вільних знань;
  • про вандалізм у Вікіпедії, його приклади (напр., «справа Вощєвського») та засоби боротьби з ним;
  • про «вікі-війни» у Вікіпедії: «битва за Харків», «історія про жовту кульку», «битва за Базалію», «вишиватники проти нейтральності», а також конфлікт навколо MH17;
  • про внутрішню типологію вікіпедистів за підходом до наповнення цієї онлайн-енциклопедії, зокрема, про «війну» між «видалянцями» та «інклюзіанцями»;
  • про історії самих вікіпедистів, які редагують Вікіпедію;
  • про те, у який спосіб Вікіпедія змінила наш світ
  • а на завершення буде трохи «вікі-гумору».
12541043_1693615797581110_6210043986399794978_n
Зображення: Сергій Петров. Ліцензія: CC BY-SA 3.0. Джерело: Wikimedia Commons.
Зображення містить скріншот сторінки Вікіпедії, а також логотип Вікіпедії, який є зареєстрованою торговельною маркою неурядової організації Wikimedia Foundation, Inc.

Отже, лекція редактора української Вікіпедії Сергія Петрова «Цікавинки з життя Вікіпедії та що лишається “за кадром”» відбудеться у НКЦ «Indie» (м. Харків, вул. Чернишевська, 4/6). Початок 21 січня о 18:30. Вхід вільний.

Крім того, Ви зможете побачити онлайн-трансляцію лекції, лінк на яку буде розміщено перед початком трансляції на сторінці-події цієї лекції у Facebook.

Ця лекція є одним із заходів, які відбуваються в Україні в рамках святкування 15-ти річчя англомовної Вікіпедії, 12-ти річчя української Вікіпедії, а також 8-ми річчя кримськотатарської Вікіпедії (створена 12 січня 2008 року).

Нагадаємо, що 26 лютого 2015 року у «Вільному Університеті Майдан Моніторинг» відбулась лекція Сергія Петрова «Вікіпедія: від користувача до дописувача».

1 Commentaire

  1. Оце “Майдан” докотився, вже пропускає ватний сленг – “вишиватники”. Не соромно?

Les commentaires sont fermés.