Миротворчий автобус відвідав Бессарабію

З 18 по 20 березня 2016 р. миротворчий автобус з учасниками «Української миротворчої школи» відвідав міста Ізмаїл, Болград та Татарбунари Одеської області.

В рамках візиту відбулась зустріч із міським головою Ізмаїлу Андрієм Абрамченко. Під час дискусії учасники обговорювали проблеми Ізмаїлу, соціально-економічну ситуацію в місті, перспективи розвитку, наявні проекти у сфері благоустрою, водозабезпечення, працевлаштування. Серед особливих проблем, які обмежують розвиток міста та району в цілому міський голова відзначив – незадовільне транспортне сполучення із обласним центром та деградація переробної галузі в районі, яка забезпечувала працевлаштування значній частині місцевого населення. Особливо перспективним напрямком розвитку міста, на думку міського голови, є туризм.

Після зустрічі із міським головою, в Ізмаїльському державному університеті відбулась презентація фільму «Уявити Бессарабію». На презентації були присутні вчені, громадські діячі, студенти, представники політичних партій Ізмаїлу. Під час обговорення, місцеві активісти відзначили, що  спроба звернути увагу на регіон за допомогою фільму є дуже вдалою. В цілому, фільм був оцінений позитивно, і, на думку учасників, існує потреба  у продовженні дискусій щодо шляхів вирішення існуючих проблем Української Бессарабії. Також учасники зауважили, що існує потреба у створенні майданчиків для спільного обговорення активістами, вченими, представниками влади  проблем та перспектив Бессарабії.

78284-prezentaciya-dokumentaljnogo-filjma-o-bessarabii-proshla-v-izmaile-big

19 березня 2016 р. після екскурсії по Ізмаїлу, відбулась презентація фільму у Болграді (в місті переважна більшість населення – представники болгарської спільноти). Розпочався візит з невеликої екскурсії по визначним пам’яткам міста. Після чого в Болградському районному будинку культури пройшла презентація та обговорення документального фільму “Уявити Бессарабію“.

dsc0308

У зустрічі з учасниками УМШ взяли участь місцеві активісти, журналісти, представники національних культурних товариств. Під час обговорення в основному йшла мова про проблеми регіони та шляхи їх вирішення. Представники національних культурних товариств Болградського району відзначили, що цей фільм необхідно транслювати в усіх регіонах України для того щоб показати Бессарабію без стереотипів і розвіяти міфи про сепаратизм. Під час візиту відбулась зустріч із заступником голови райдержадміністрації Андрієм Гарваловим і заступником голови районної ради Михайлом Садаклієвим.

20 березня 2016 р. учасники УМШ презентували фільм у Татарбунарах (в місті переважна більшість населення – українці). Презентація та обговорення відбулись в конференц-залі об’єднання громадян “Рідний край”. Представники місцевої громади високо оцінили фільм, вони зауважили, що показ фільму в інших регіонах допоможе українцям краще зрозуміти Бессарабію, культуру та традиції її мешканців. Учасники обговорення зазначили, що, на їх погляд, у фільмі в повній мірі не знайшли відображення саме українські традиції регіону. Після обговорення фільму, учасники УМШ відвідали садибу сільського туризму «У Меланії». В садибі учасники ознайомились із місцевими українським традиціями та обрядами.

Олександра Калашникова

Фото з сайтів trassae95bolgrad-rda.odessa.gov.ua


Інші ЗМІ про подію:

У Болграді пройшов показ фільму «Уявити Бессарабію»

Презентация документального фильма о Бессарабии прошла в Измаиле

Відвідавши Бессарабію, нам не вдалося навіть «уявити» «Бессарабський сепаратизм»

В ІДГУ «уявляли» Бессарабію