Журналісти та громадські активісти Кременчука вимагають від влади відкрити усю публічну інформацію

Журналісти та громадські активісти Кременчука вимагають від влади відкрити усю публічну інформацію

Лариса

Міська влада Кременчука неправомірно  утаємничила від громади цілий ряд дуже важливої інформації, що сприяла б зменшенню корупційних схем та чесній конкуренції й розвитку бізнесу. Відсутність відкритої за законом інформації про ефективність використання бюджетних коштів, майна та діяльність комунальних підприємств позбавляє кременчужан можливості контролювати владу.

Про це сьогодні говорили на прес-конференції  керівник проекту “Відкритий доступ” Лариса Гориславець та координатор проекту Тетяна Донченко.

Донченко

Координатори проекту «Відкритий доступ» представили результати моніторингу офіційного сайту Кременчуцької міської ради на предмет дотримання законодавства про доступ до публічної інформації та про відкриті дані й дійшли висновку, що дуже багато інформації, обов’язкової для оприлюднення, на сайті мерії або немає, або вона настільки зашифрована, що її важко знайти.

Зокрема,  результати моніторингу, проведеного у квітні та на початку травня 2016 року, свідчать, що на даний час міськрада та виконком неправомірно утаємничили від громади такі важливі дані:

  • перелік земельних ділянок, що пропонуються для здійснення забудови;
  • реєстр боргових зобов’язань суб’єктів господарювання комунальної власності територіальної громади;
  • відомості щодо комплексних схем розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності;
  • інформацію про рекламні засоби;
  • перелік розповсюджувачів реклами, що отримали дозвіл на розміщення зовнішньої реклами;
  • звіти про виконання бюджетних програм;
  • не оприлюднена (у повному обсязі) навіть структура органів місцевого самоврядування, тобто кількість чиновників залишається прихованою після численних змін до відповідного рішення міської ради.

Тож журналісти та громадські активісти склали петицію, адресовану  міському голові Кременчука Віталію Малецькому, а також направили відкритий лист, у якому детально виклали свої вимоги з виконання законів України про відкриті дані та доступ до публічної інформації.  (текст листа і петиції додається).

На прес-конференцію завітали журналісти багатьох міських ЗМІ, а також громадські активісти. На запрошення координаторів проекту «Відкритий доступ» прийшов також Юрій Гриценко, секретар Кременчуцької міської ради. До нього було багато запитань від присутніх. Юрій Гриценко погодився з тим, що відкривати публічну інформацію необхідно, але запропонував журналістам та громадським активістам висловити свої пропозиції стосовно того, яку саме інформацію і в якій формі вони б хотіли бачити на офіційних ресурсах мерії Кременчука.

Гриценко

Тож протягом двох тижнів координатори проекту збирають конкретні пропозиції від колег-журналістів та громадських активістів Кременчука стосовно того, як відкриту офіційну інформацію зробити ще й зручною.

Свої пропозиції та зауваження прохання надсилати координаторам за цими контактами:

e-mail: t.donchenko88@gmail.com Тетяна Донченко, тел. 0662990953

а також на сторінці «Відкритий доступ/Декларатор» у Фейсбуку   

Як відомо, громадська кампанія “Відкритий доступ”, спрямована на захист права мешканців міста на отримання публічної інформації стартувала в  Кременчуці у квітні цього року.  Громадська кампанія «Відкритий доступ» реалізовується за підтримки Міністерства закордонних справ Чехії в рамках програми «Transition» та неурядової організації  «NESEHNUTÍ». У 2016 році в Україні підтримано 5 кампаній у різних областях.  На Полтавщині обрано ініціативу «Відкритий доступ», запропоновану групою кременчуцьких журналістів.


Міському голові Кременчука

Малецькому В.О.

Шановний міський голово!

Звертаємо вашу увагу на необхідність зробити прозорою та відкритою роботу Кременчуцької міської ради, виконавчого комітету Кременчуцької міської ради та його структурних підрозділів.

Ми, журналісти Кременчука, та активісти, які підтримали ініціативу “Відкритий доступ”, наполягаємо на неухильному виконанні вами особисто та вашими підлеглими вимог Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

А саме:

  • Оприлюднення за 20 днів до прийняття, як того вимагає Закон, проектів рішень Кременчуцької міської ради;
  • Оприлюднення за 20 днів до прийняття проектів рішень виконкому Кременчуцької міської ради.
  • Оприлюднення на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних data.gov.ua та на веб-порталі Кременчуцької міської ради відкритих даних відповідно до Постанови КМУ № 835 від 21.10.2015 року “Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних”.

 

Як свідчать результати проведеного моніторингу, на даний час мають місце порушення вимог  законодавства. Так, на даний час Кременчуцька міська рада та виконком неправомірно утаємничили від громади:

  • перелік земельних ділянок, що пропонуються для здійснення забудови;
  • реєстр боргових зобов’язань суб’єктів господарювання комунальної власності територіальної громади;
  • відомості щодо комплексних схем розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності;
  • інформацію про рекламні засоби;
  • перелік розповсюджувачів реклами, що отримали дозвіл на розміщення зовнішньої реклами;
  • звіти про виконання бюджетних програм;
  • не оприлюднена (у повному обсязі) навіть структура органів місцевого самоврядування, тобто кількість чиновників залишається прихованою після численних змін до відповідного рішення міської ради.

На сайті міської ради немає повного переліку комунальних підприємств та об’єктів комунальної власності; неможливо знайти повний перелік договорів, укладених Кременчуцькою міською радою. Комунальні підприємства формально підходять до виконання вимог закону про оприлюднення фінансової звітності та оприлюднюють лише ту інформацію, яку вважають за потрібне.

33% рішень міської ради (за даними моніторингу проектів рішень сесії, яка відбулася 27 квітня) були оприлюднені невчасно — тобто не за 20 днів до їх прийняття. Мають місце систематичні порушення порядку оприлюднення проектів рішень виконавчого комітету Кременчуцької міської ради, не зберігається архів проектів рішень.

Усі ці порушення позбавляють громаду інформації про ефективність використання бюджетних коштів, майна та діяльність комунальних підприємств. Представники територіальної громади не можуть впливати на розміщення (чи не розміщення) об’єктів забудови, торгових точок поряд з будинками, подати свої заперечення, пропозиції з інших проектів рішень – на це недостатньо часу через невчасне оприлюднення документів.

Міська рада декларує «Механізми та процедури впливу на реалізацію повноважень міської ради», а насправді громада позбавляється можливості ефективно здійснювати контроль, оскільки відкрита за законом публічна інформація приховується або оприлюднюється невчасно чи неналежним чином.

Нагадуємо, що рішення, ухвалені з порушенням вимог законодавства, можуть буди скасовані в судовому порядку. Крім того, у Адміністративному кодексі передбачена відповідальність посадових осіб у вигляді штрафу:

  • за безпідставне засекречування інформації, (ст. 212-2);
  • за порушення права на інформацію  (ст. 212-3)

Шановний міський голово! Ми закликаємо вас виконати вимоги закону, сподіваємося на взаєморозуміння в питаннях доступу до публічної інформації, що сприятиме зміцненню іміджу міської влади та розвитку демократичних засад місцевого самоврядування в Кременчуці.