Віталій Овчаренко: В Україні продовжується російська гуманітарна інтервенція

Ми чомусь мало про це замислюємось, але кожна інформація продукує певні сенси та категорії поведінки в голові кожної людини. Простіше кажучи, якщо людина слухає шансон то і поводитися вона буде відповідно до почутого в пісні “уркі”.

Враховуючи, те що на українському інформаційному полі продовжує відбуватися російська гуманітарна інтервенція з боку РФ, процес змін відбувається катастрофічно швидко. Серіал про російських “Ментів” у Львові в кафешці є прямим наслідком такої гуманітарної інтервенції.

Якщо на єкранах нашого ТБ герой бандіт, то і через 20 років ми отримаємо розмовляючих по фене людей. Якщо герой ТБ вчений, то ми і отримаємо популярність вченості.

Всі ці російські серіали та пісні звісно цікаві та видовищні (в плані зйомки та мас-культури), але вони не відповідають внутрішньому стану українського суспільства, яке після революції Гідності та війни окреслило бажані категорії майбутнього розвитку.

Українське суспільство продовжує знаходитись в інформаційному вакуумі, та пошуці, коли те, що на екрані не відображає та не відповідає тому, що вони бачать і до чого хочуть йти в майбутньому.

Засилля розважального контенту, інформаційна російська інтервенція призведе та вже призводить до змін категорій у поведінці українців, які не можуть побачити серед загальнодержавних ТБ каналів наукових телепередач.

Та більше того, це буде вести до руйнування формування політичного ідентифікації серед українців. Свого роду “ми за мір ВО всьом мірє” без розуміння наслідків та перспектив з елементом самовідчудження.

Ми чомусь мало про це замислюємось.

Віталій Овчаренко, ІЦ “Майдан Моніторинг”

1330481619_038_2

Ілюстрація: Вася Ложкін

A propos Віталій Овчаренко 449 Articles
Журналіст, громадський діяч, Донеччанин, ветеран російсько-української війни.