Запущено сайт “Місцеві вибори в територіальних громадах”

title
Географія: Україна
Період: 10/2015

Ми раді повідомити, що в результаті кількамісячної роботи запущено оновлений сайт “Місцеві вибори в територіальних громадах” – http://info-vybory.in.ua/, що його розробив Український центр суспільних даних в рамках проекту  «Розбудова спроможності в проведенні навчання у виборчому процесі та підвищення обізнаності виборців», що виконується Координатором проектів ОБСЄ в Україні у співпраці та за запитом Центральної виборчої комісії за підтримки Канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку, Міністерства закордонних справ Норвегії та Уряду Королівства Данія. Веб-сайт візуалізує інформацію про те, де, коли і які вибори відбувалися чи відбудуться в територіальних громадах України, а також, серед іншого,  показує динаміку процесу об’єднання територіальних  громад у часі.

В рамках децентралізації, яка нині відбувається в Україні, все більше повноважень та ресурсів передається на низовий рівень – сільських, селищних та міських рад. І відповідно зростає рівень відповідальності депутатів цих рад та голів.

Для більш повного використання цих ресурсів та повноважень йде процес об’єднання сільських, селищних та міських рад у спроможні громади.

Тому ми на сайті http://info-vybory.in.ua/ хочемо у зручній формі показати інформацію хто безпосередньо відповідальний за створення комфортних умов проживання громадян – кому вони на виборах делегували ці повноваження обравши депутатами та головами сільських, селищних та міських рад. А також як проходить процес фінального завершення об’єднання громад – обрання спільних органів влади.

Інформація базується на даних веб-сайту Центральної виборчої комісії і оновлюється по мірі призначення та проведення виборів. Система навігації на сайті з одного боку багатовимірна, а  іншого боку, ми намагалися зробити її максимально наглядною та інтуїтивною.

Коротко про можливості системи.

01 map

Отже, перше, що ви бачите – це карту України, де різним кольором позначено громади, в яких (станом на зараз або на якусь іншу обрану дату) місцеві вибори (вибори ради, голови, старост) відбулися, відбулися в об’єднаних громадах, призначено (ще мають відбутися), а також де вибори не проводилися (окуповані територія та прифронтова зона). Карта інтерактивна – тобто можна перейти до обраної громади клацаючи на карті (спочатку обравши область, а потім район).

06 donetsk obl  06 slov rayn

Зліва від карти – блок з фільтрами. Він дозволяє знайти відразу громаду, яка вас цікавить, через пошук, або послідовно вибрати із переліку областей, районів, громад. Окрім цього, дані можна відфільтрувати за типом громад (наприклад – міська чи сільська, “стара” чи об’єднана), а також за типом виборів (вибори голови, депутатів ради, старост). Щоб застосувати фільтри і перезавантажити сторінку треба натиснути синю кнопку “показати”.

02 filter 002 filter 1 03 filter 2

Нижче розташовано календар виборів – він показує інформацію про майбутні вибори у вигляді списків – де які вибори мають відбутися на яку дату. Так само, блок календаря має фільтри для виводу інформації – за регіонами, за типом виборів і за діапазоном дат. Фільтри застосовані для календаря, автоматично застосовуються і до карти – і навпаки.

04 calendar

Між календарем і картою є “машина часу” – слайдер, який дозволяє вибрати дату, станом на яку буде відображено інформацію на сайті – як карту виборів, так і календар виборів. Це вибір дати “зараз” для системи. Тобто, наприклад, можна подивитися “минулі” і “майбутні” вибори станом на 21 лютого 2016 року. Відповідно, вибори, які на даний момент вже відбулися, але відносно 21 лютого були б “майбутніми” – на карті будуть позначені як майбутні – червоним кольором. Щоб запустити “машину часу” потрібно пересунути повзунок на шкалі і натиснути кнопку “Показати”. Зміна дати, як і решта фільтрів, застосовується як до карти, так і до календаря. Завдяки цьому інструменту можна також відслідкувати у часі процес об’єднання громад України (починаючи з 25 жовтня 2015 р.).

04 time machine

Врешті, результатом навігації на сайті є відображення “карточки громади” – інформації про конктретну міську, селищну, сільську громаду – коли які були або будуть вибори, кого обрали (якщо ці дані є на сайті ЦВК).

08 kartochka

Бажаємо приємного і корисного користування сайтом!

Джерело