До антисемітизму в Україні часів Другої світової – з сучасною міркою

Не дуже розумію, коли тема про українців взагалі та ОУНівців зокрема, що допомагали нацистам вбивати євреїв, викликає бурхливу реакцію.

Адже ми ж і зараз, в наш час, час набагато вищої середньої освіченості, час домінування ідей ненормальності расових теорій та інших чорносотенних фішок, час війни України з рускімміром, що є неочорносотенство де-факто, власними очима бачимо пекельних юдофобів серед патріотично-налаштованих українців, зокрема й тих, кого можна вважати сучасними ОУНівцями. Шуму про цих сучасних юдофобів серед українців, звісно, більше ніж їх є насправді – як це було і в часи боротьби ОУН проти СРСР, але і реальних українських патріотів-антисемітів вистачає. Як і тоді, чекісти вдають з себе українців-юдофобів – сьогодні перевдягнуті фсбшні тролі працюють в Інтернет, як раніше нквдісти в лісах – але борці з Вальцманом є і серед реальних українців, налаштованих патріотично. Так само як багато серед них і адептів різної іншої дурі.

Якщо і сьогодні такі не рідкість – то ясно, що в давніші часи їх було навряд чи менше.

Сьогодні з наявності серед українських патріотів певної кількості юдофобів ніхто не робить узагальнених висновків про юдофобську сутність налаштованих на відривання України від Росії українців – ніхто, крім кремлівських пропагандистів, звісно. Як ніхто і не обурюється з визнання того, що юдофоби, як і інші неадеквати, серед патріотів таки трапляються.

Дивно, чому сьогодні для оцінки українського руху часів Другої світової не відбувається таке очевидне проектування цієї сучасної ситуації – наочної і такої зрозумілої для сучасників – з тими самими що і сьогодні висновками.

Chacha Shushuridze