Полтавські волонтери повернули нагороди на знак протесту

Неординарна подія сталася сьогодні в Полтаві. Відомі волонтери та представники організацій учасників АТО, на знак протесту, відмовилися від нагород Полтавської обласної ради і повернули їх секретарю першого заступника голови ради Євгенія Холода.

Разом із своїми нагородами Надія Легкобит, Ольга Климко, Ірина Каптур, Валерій Довженко, Володимир Голованюк, Наталія Костіна, Ольга Кошельник, Олексій Кабушка, Віталій Турпітько підписали і передали відкритого листа до депутатів Полтавської обласної ради, написаного Надією Легкобит.

відкритий лист полтавських волонтерів

Що ж стало причиною такого демаршу? Що примусило цих заслужених людей публічно повернути свої нагороди?

Нагороди полтавських волонтерів, які повернуті на знак протесту
Нагороди полтавських волонтерів, які вони повернули на знак протесту

Почалася ця історія з того, що 18-го жовтня відбулось засідання конкурсної комісії на заміщення вакантної посади головного лікаря Полтавського обласного психоневрологічного диспансеру. Комісія визначила переможцем і рекомендувала на посаду такого собі пана Волошина Віктора Анатолійовича.

Віктор Волошин. Фото з сайту poltava.to
Віктор Волошин. Фото з сайту poltava.to

Сказати, що громадськість була не просто здивована, а навіть шокована цим рішенням, – нічого не сказати. Адже пан Волошин був фігурантом журналістського розслідування телеканалу “Місто” в Полтавському обласному психоневрологічному диспансері на початку 2015 року.

Сюжет розповідає як Віктор Волошин, працюючи у психоневралогічному диспансері, рекомендував  пацієнтам проходити психофізиологічну експертизу у приватному підприємстві “Панацея Плюс”, в якому був засновником. Звісно, експертиза проводилась не безкоштовно. Власне, й сам Віктор Волошин в інтерв’ю інтернет-виданню “Полтавщина” цього не заперечує.

Відразу після засідання конкурсної комісії виходить сюжет ГромадськогоТБ.Полтава

в якому розповідається, що під час засідання, член комісії, що представляє колектив диспансеру, Віра Лихобабенко повідомила, що колектив 82-ма відсотками голосів підтримує в.о. головного лікаря Наталію Чуприну, наголошуючи на її високих якостях як спеціаліста й керівника. Також вона розказала про внутрішню перевірку після звільнення Волошина, за результатами якої було виявлено зникнення 2000 психіатричних сертифікатів, та нагадала присутнім про причетність цієї особи до корупційного скандалу. Також з цього сюжету дізнаємось, що від громадськості кандидатуру Віктора Волошина підтримував член партії “Рідне місто”, кістяк якої складається з колишніх регіоналів, Едуард Волков, який розповів що кандидат є відомим волонтером та громадським діячем.

Чомусь, ні мені, ні знайомим волонтерам, в тому числі вище переліченим, не відомі заслуги Віктора Волошина як волонтера і громадського діяча. Щоправда, в зону АТО він дійсно декілька раз їздив. Що він там робив і як поводився є темою для окремої публікації, яка вийде незабаром.

Інтернет-видання “Полтавський ліхтар” в своєму  матеріалі “ВОЛОШИН. ХТО Ж ВИ Є, МАЙЖЕ-МАЙЖЕ ГОЛОВНИЙ ОБЛАСНИЙ ЛІКАР ПСИХОНЕВРОЛОГІЧНОГО ДИСПАНСЕРУ?” крім вище перелічених, має питання по необхідному стажу кандидата на посаду.

Крім того, Віктор Волошин заявляє, що продав фірму, на скільки розумію, малась на увазі “Панацея Плюс”. Вирішив перевірити. Заходжу до Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, роблю безкоштовний запит і бачу:

Скрін-шот з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. 16 грудня 2016 року

Цікаво правда? Власником Приватного підприємства “Панацея Плюс” (код 33890923) на момент написання цього матеріалу є ВОЛОШИН ВІКТОР АНАТОЛІЙОВИЧ! Це говорить лише про одне: журналісту ГромадськогоТБ.Полтава він сказав не правду! А членам комісії?

Ось таку людину можемо мати на чолі Полтавського обласного психоневрологічного диспансеру. Саме ця організація видає величезну кількість усіляких довідок, які потрібні і для отримання прав на керування автомобілем і для отримання дозволу на володіння зброєю, для того, щоб влаштуватись на роботу водієм, а незабаром навіть для того, щоб займати ту чи іншу посаду у владі. Це ж клондайк!

Не зважаючи на таку кількість запитань і неоднозначну репутацію, комісія в складі

Євген Холод, перший заступник голови Полтавської облради, голова комісії;
Олег Пругло, заступник голови Полтавської ОДА;
Михайло Бугрій, депутат облради;
Віра Лихобабенко, представник Полтавського психоневрологічного диспансеру;
Петро Матійчук, представник Громадської ради;
Лариса Сухопар, представник Полтавської психлікарні, депутат облради;
Сергій Сагайдачний, начальник управління майном Полтавської ОДА;
В’ячеслав Синявський, начальник юридичного відділу виконавчого апарату обласної ради;
Віктор Щуров, депутат облради.
Віктор Лисак  начальник Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА (був відсутній на засіданні)

таємним голосуванням (8- “за”, 1- “проти”) з трьох наявних кандидатів рекомендує Полтавській обласній раді призначити на посаду головного лікаря психоневрологічного диспансеру саме Віктора Волошина.

Цікаво, що головними перевагами кандидата члени комісії вважають молодість, енергійність і амбітність та програму реабілітації учасників АТО, яку ніхто в очі не бачив. А як же фаховість, порядність та патріотизм?

Питання про призначення пана Волошина виноситься на 2-ге пленарне засідання 11-ї сесії Полтавської облради VII скликаня 23 листопада 2016 року.
Перед голосуванням слово надали відомому волонтеру Надії Легкобит, разом з якою до трибуни на знак підтримки вийшли відомі волонтери Ольга Климко, Ірина Каптур, Наталія Талипова, Тетяна Рожкова та представники організацій ветеранів АТО Валерій Довженко та Віталій Турпітько

Під час голосування кандидатура Віктора Волошина не набирає необхідної кількості голосів. Здавалося б здоровий глузд переміг і у відповідності з п. 2.6.8. ПОЛОЖЕННЯ про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств (установ, організацій, закладів), які належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області, укладення та розірвання з ними контрактів в якому написано “Повторний конкурс проводиться також у разі відсутності кандидатів на участь у конкурсі та якщо визначена конкурсною комісією кандидатура не була обрана на керівну посаду сесією обласної ради. “
мав би бути призначений повторний конкурс.

Але події почали розвиватись за зовсім іншим сценарієм.
Вранці, 9 грудня, безпосередньо перед початком 3-го пленарного засідання 11-ї позачергової сесії VII скликання відбувається, можна сказати екстрене, засідання постійної комісії Полтавської обласної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення під головуванням депутата облради від партії “Відродження” Овчаренко Людмили Миколаївни. На комісії розглядається лист депутата обласної ради від партії “Рідне місто”, голови ОДА часів Януковича Олександра Удовіченка, в якому він просить ще раз винести питання призначення  Віктора Волошина головним лікарем психоневрологічного диспансеру. На диво, комісія підтримує цю пропозицію і знову рекомендує розглянути обласною радою питання призначення пана Волошина. Зрозуміло, що ніяких згадувань про це засідання комісії на сайті облради не було. Член комісії, депутат обласної ради Олександр Гаркавенко повідомив в приватній розмові зі мною, що навіть він дізнався про те, що відбудеться комісія, напередодні о 19.00.

Про засідання комісії випадково дізналися Ірина Каптур та Валерій Довженко, яким вдалося бути присутніми. Вони на власні вуха чули як голова комісії Людмила Овчаренко під час обговорення назвала людей, що виступали на попередньому пленарному засіданні проти кандидатури Віктора Волошина, недоволонтерами. Так з’явився хеш-тег #недоволонтери. Відтепер бути недоволонтером на Полтавщині значно почесніше, ніж мати нагороду від обласної ради. Звання #недоволонтера заслужити не так просто. Для цього не достатньо пару раз відвідати зону АТО і попити там оковитої для хоробрості. Для цього потрібно ще й мати та відстоювати свою життєву позицію.

Волонтер Ірина Каптур, яка була присутня на початку пленарного засідання після отримання чергової нагороди Полтавської обласної ради замість слів подяки ще раз закликала депутатів не голосувати за кандидатуру Волошина
Проте питання вноситься в порядок денний і голосується вже з позитивним для Віктора Волошина результатом.

Відразу після голосування на знак протесту проти призначення Волошина та у відповідь на звинувачення у ставленні ультиматумів Ірина Каптур відмовилась від врученої нагороди та віддала її депутату Валерію Калюжному прямо в залі засідань під час сесії облради.

Цікаво, що й мене депутат Валерій Калюжний запитував “хто вам платить?”. Нешановний пане Валерій, не судіть по собі про інших, – ось що можу відповісти Вам публічно.

А далі відбулосяВ те, з чого я починав цю статтю: сьогодні дев’ять #недоволонтерів повернули свої нагороди, бо не вважають можливим залишати їх у себе після всього, що відбулося. І це далеко не всі, хто вирішив так поступити. Просто не всі ще добрались до Полтави. Наприклад, Народний герой України Вікторія Мірошніченко також заявила, що поверне свою нагороду облради.

Чому ж так сталося? Чому відбір кандидатур за новими правилами через конкурсну комісію призвів до такого призначення?

На мою думку, відповідь можна отримати, якщо проаналізувати склад конкурсної комісії. Вісім з десяти членів комісії є або депутатами обласної ради (4 члени комісії) або працівниками обласної державної адміністрації  (3 члени комісії), один – працівником апарату обласної ради (юрист). Зрозуміло, що всі вони політично заангажовані. Лише двох членів комісії можна назвати політично незалежними: представника громадської ради і представника колективу психоневрологічного диспансеру. А де ж дійсно незалежні фахівці, які спроможні оцінити кандидатів виключно з фахової сторони, турбуючись виключно про свою репутацію і не задумуючись про політичні ігрища?

Де відкритість засідань? Журналісти з активістами довго й нудно шукали де й коли відбудеться засідання.

Абсолютно очевидно, що така комісія потребує переформатування, бо нічим іншим, крім політичних торгів займатись не може. Абсолютно очевидно, що про подані кандидатури, їх біографії, потрібно повідомляти за декілька тижнів до розгляду і таким чином, щоб будь-яка людина могла подати наявні зауваження чи іншу інформацію про кандидатів в електронному вигляді. Ці зауваження комісія повинна розглядати в обов’язковому порядку.

Сподіваюсь, що історія з призначенням головного лікаря психоневрологічного диспансеру, ще не завершена.

Ігор Кіянчук,

ГО ІЦ Майдан Моніторинг

A propos Ігор Кіянчук 215 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан