«Динамо» показало характер, «Зоря» отримала досвід. Підсумки Ліги Європи для українських клубів.

Київське «Динамо» перемогла у власній групі з проблемами, а «Зоря» зуміла нав’язати боротьбу командам з Європи.

Пройшла масштабна части Ліги Європи. Групова стадія завершилась з несподіванками та з багатьма цікавими моментами. Українські клуби змогли здивувати, як суперників, так і власних вболівальників.

Київське «Динамо» отримало у суперники: «Янг Бойз» із Швейцарії, «Партизан» із Сербії та албанський  «Скендербеу». На фоні цих команд кияни вважались безперечним фаворитом. Мабуть, це може пояснити гру у груповому етапі.

На протязі багатьох матчів  у «Динамо» виникали проблеми. Так у першій грі, яка проходила в Києві, господарі приймали команду із Албанії. Під час першого тайму виникало питання: « Чи буде «Динамо грати?». Бо рахунок першого тайму був 0:1 на користь « Скендебреу». Розмова під час перерви з головним тренером «Динамо» – Хацкевичем дала результат. Вже у другому таймі вболівальники пізнали власну команду. «Динамо» переможно завершила гру 3:1. Характер клубу оцінили всі. Впевнена гра після перерви та заслужені три залікових пункти.

Друга гра відбулась із «Партизаном». Киянами, нібито, сподобалось вигравати на характері. Перший тайм завершився на користь сербського клуба 2:0. «Динамо» проводила жахливу гру. Зрозумівши власну помилку недооцінки суперника, другий тайм провели прекрасно. Впевнена перемога 0:3 другого тайму, та загальний рахунок 2:3. Хтось скаже, що пощастило, але щастить сильнішим.

Третій матч «Динамо» грала з «Янг Бойз» ( які виграли у «Динамо» у кваліфікації Ліги чемпіонів, але не зуміли пробитись у групову стадію). Хацкевич та компанія пам’ятала команду із Швейцарії. Налаштування на гру було високим. Перший тайм був знову провалений київським клубом. 1:2 на користь «Янг Бойз». Вже у другому таймі «Динамо» вдалось відігратись. На більше столичний клуб не зміг. Матч завершився 2:2. Вже тоді «Динамо» мало високі шанси на вихід із групи.

Четверта гра проводилась вже у Швейцарії. Здавалось, що гра буде відкритою, але матч завершився впевненою перемогою «Динамо» з мінімальним рахунком 0:1 над «Янг Бойзом».

П’ятий  поєдинок «Динамо» проводило із албанцями. Основні моменти гри: недооцінка «Скендебреу», перевірка запасних, молоді гравці киян отримали практику,заслужена поразка 3:2 від скромного клуба із Албанії. Беззуба гра, критика власних вболівальників та експертів була не без підстав. Що казати, коли провідний клуб України програє албанцям.

Остання гра була формальністю. У Києві грали «Динамо» та « Партизан». Клуб із Сербії мав можливість посісти першу сходинка, якщо б перемогли «Динамо». Потужна гра господарів, впевнена перемога з рахунком 4:1. Начебто, це відповідь на критику.

У цілому київський клуб провів неоднозначний етап, але «Динамо» має характер. Ось важливий чинник у подальших іграх. Потрібно лише налаштовуватися одразу, а не чекати доки суперник змусить. «Динамо» крокує у 1/16 з першого місця, де на них буде чекати клуб із Греції «АЕК».
Перший матч – 15 лютого. Матч відповідь – 22 лютого.

Луганська «Зоря» провела цікавий,перспективний етап. Сеперниками луганчан стали: німецька «Герта», іспанський «Атлетік», шведський «Естерсунд». Фаворитами групи вважали потужні команди: «Герта» та « Атлетік».

Зоря провела в цілому гарні матчі, але була недооцінка суперника із Швеції. Так  у першому турі «Зоря» вдома приймали «Естерсунд». Матч пройшов за планом команди із Швеції. Впевнена перемога госте 0:2.  Другий матч український клуб поїхав в Іспанію, де вони зустрічались із «Атлетіком». Матч тримав весь час під напруженням. Цікавий та змістовний футбол «Зорі» дав змогу перемогти клуб із Більбао. Неочікувана перемога з мінімальним рахунком 0:1. Третій матч «Зоря» проводила з Гертою. Цей клуб знайомий вже давно, проти нього грали багато українських клубів. Німецький клуб має величезну репутацію у світі. Наші хлопці не злякались та дали бій.  Кожний елемент був важливим. Командна тактика, яка була поставлена Юрієм Вернидубом, спрацювала. Перемога луганського клубу у тяжкому поєдинку 2:1.

Четверта гра проходила у Берліні, де німецький клуб хотів помститися нам. Їм це вдалось. «Зоря» дещо злякалась тиску з боку «Герти», що мало відтінок у рахунку 2:0. Гра пройшла повністю під контролем господарів. П’ятий поєдинок «Зоря» проводила у Швеції з «Естерсундом». Потрібна була перемога. На протязі всій грі «Зоря» атакувала, але індивідуальні помилки, брак техніки призвели до поразки 2:0. В останньому шостому матчі «Зоря» приймала «Атлетік». В цій грі вирішувалась доля другої путівки до плей-оф Ліги Європи. «Зоря» мала тільки перемагати, ні в якому разі не давати змогу набрати очки гостям. Гра розпочалась спокійна, луганський клуб не поспішав в атаку, хотів зберегти ворота сухим. Час піджимав, тому «Зоря» повинна мала ризикувати. Але майстерність іспанців не «переплюнути». Матч завершився на користь «Атлетіка» 0:2.

«Зоря» провела масштабну роботу в цьому груповому етапі. З кожним роком луганчани набираються досвіду, демонструють гарний футбол, працюють над позитивним результатом. Можна гарну оцінити боєздатну команду Юрія Вернидуба в Лізі Європі.

Автор: студент ХДАК
1-го курсу «соціально та культурна журналістика»
Дмитро Данець