(НЕ)ВИДИМІ в Бердянську

У червні 2019 року в місті Бердянськ відбулась арт резиденція (НЕ)ВИДИМІ. Четверо митців створювали виставку про дітей з інвалідністю. А самі діти створювали мультфільми. Команда проекту відвідала 5 міст та сіл, і в кожному провела анімаційну майстерню для вихованців центрів реабілітації. Впродовж наступних трьох місяців виставку можна буде побачити в Бердянську, Маріуполі, Сєверодонецьку та Запоріжжі.

– Ми хочемо зробити людей з інвалідністю більш видимими для суспільства. Для цього ми використали три види мистецтва: фото, відео та анімацію.

Творча резиденція відвідала 5 міст та сіл у двох областях (Запорізька та Донецька), де ми провели анімаційні майстерні для дітей з інвалідністю. У майстернях взяли участь близько 100 людей, ми з дітьми зняли кілька десятків мультфільмів, фільммейкер зняв документальний фільм, а фотограф створив фотовиставку.


Через фото ми розкажемо про процес створення анімації дітьми з інвалідністю.
Через відео розкажемо про враження учасників від створення анімації.
А самі учасники, через анімацію, розкажуть про свої почуття.
Разом ці продукти створюють унікальну виставку (НЕ)ВИДИМІ.

Ми хочемо показати, що люди з інвалідністю не мають бути невидимками. Вони — особистості зі своїми характерами, історіями та мріями, на яких чекає своє майбутнє.
Ми буквально покажемо почуття людей з інвалідністю, – розповіла кураторка проекту Алла Мельничук, випускниця Української Миротворчої школи.

Учасники творчої резиденції:
Режисер Всеволод Потикевич (Київ) знімав документальний фільм про те, як все було, як живуть ці діти, що вони відчувають, що думають їх батьки й вихователі.
Фотограф Микита Легостаєв (Сєвєродонецьк) фіксував емоції людей і зробив фотовиставку на основі проекту.
Тренери Алла Мельничук та Олександр Манжула (Бердянськ) створювали з дітьми й дорослими анімацію про емоції та сприйняття себе.

Проект реалізується Всеукраїнським фестивалем анімації Равликфест за підтримки програми Culture Bridges, що фінансується Європейським Союзом та здійснюється Британською Радою в Україні у партнерстві з EUNIC — Мережею національних інститутів культури Європейського Союзу.

A propos Ігор Кіянчук 215 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан